Terugblik Thema-avond kerken over depressiviteit | We kijken terug op een waardevolle avond, waar we op open en heldere wijze een vrij zwaar thema bespraken: depressie. Op deze kerkenavond in Maarn voor mensen die zorg verlenen in kerken en pastoraat spraken Bert Westerhuis, Maarten Ouweneel en Hannah Oexman. Een oud-cliënte gaf haar getuigenis.

Datum
Locatie
Ontmoetingskapel PKN Maarn - Maarsbergen, Kapelweg 45, 3951 AB Maarn
Onderdeel van
Week van Hoop

Thema: Depressiviteit

Naar deze thema-avond in de Ontmoetingskapel PKN Maarn waren maar liefst 64 personen gekomen. Zij hadden in de praktijk van hun gemeente en pastoraat regelmatig te maken met mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld mensen die last hebben van neerslachtigheid of depressiviteit. Het kan een uitdaging zijn om over deze problematiek in gesprek te gaan. Juist in een christelijke gemeente, waarin hoop en genade voor mensen voor handen is. Over dit onderwerp ontmoetten we elkaar en deelden we onze ervaringen. Daarnaast gingen we met elkaar in gesprek over wat De Hoop en de kerken voor elkaar kunnen betekenen en hoe we ons kunnen verbinden in een tijd waarin vele mensen kampen met depressie.

Download uitnodigingsbrief aan de kerken

Thema-avond: sprekers en ervaringen

Na wat koffie en thee startte de thema-avond. De Hoop ggz is als aanbieder van geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg zeer bekend met  vraagstukken rondom depressiviteit.  De Hoop biedt een unieke combinatie van zorg én geloof, aan kinderen, tieners en volwassenen. Dit zijn diverse doelgroepen, deze kwetsbare mensen hebben allemaal een andere aanpak nodig. Maarten Ouweneel sprak hierover namens Stichting Vrienden van De Hoop.

Sprekers en getuigenis
Bert Westerhuis sprak namens De Hoop Midden-Nederland en Hannah Oexman nam het woord over depressie, de aard van deze problematiek en de risicofactoren daarbij. Er was volop ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. We wisselden gedachten uit over het thema depressie, zo  konden we theorie en praktijk aan elkaar verbinden. Oud-cliënte Monica vertelde haar verhaal. Haar hele verhaal kunt u hier lezen.

Daarnaast gingen we in gesprek gaan wat De Hoop voor kerken en christelijke gemeenten kan betekenen. Wat we voor elkaar konden betekenen, als gelovigen en zorgverleners (pastoraat, kerk, etc.) in theorie en zeker ook praktijk. Wij geloven in het belang van verbinding in deze complexe tijd.

Deze bijeenkomst werd georganiseerd De Hoop ggz i.s.m. Stichting Vrienden van De Hoop. Heeft u vragen? Neem contact op met Maarten Ouweneel (coördinator kerkrelaties) via m.ouweneel@vriendenvandehoop.nl of 078-6111355.

Lezen en bidden

Wilt u verhalen van Hoop lezen en op de hoogte blijven van onze acties en evenementen? Schrijf u dan gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar mensen die voor ons werk en de cliënten willen bidden. Onze gebedsbrief verschijnt ook één keer per maand. Hierin staan actuele punten voor cliënten en projecten. Doe mee en schrijf u in!