De Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid van De Hoop ggz biedt (oud-)cliënten van De Hoop – en steeds meer ook geïnteresseerden van buiten De Hoop – de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot gecertificeerd ervaringswerker. Tijdens de éénjarige opleiding leren zij om hun levenservaring deskundig in te zetten als voorbeeld van hoop voor lotgenoten. Bovendien biedt het geleerde, in theorie én praktijk, een goede basis voor doorstroming naar een zorggerelateerde mbo- of hbo-opleiding.

Ervaringswerkers doen hun praktijkervaring op bij één of meerdere van de elf domeinen die de opleidingsschool rijk is. Jules is senior ervaringswerker en medeverantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de school. Daarnaast coördineert hij een aantal domeinen. Een van die domeinen is ‘Bye, Bye, Bajes’. Jules: “De ervaringswerkers van Bye, Bye, Bajes bezoeken gedetineerden in twee penitentiaire inrichtingen. We spreken wekelijks zo’n 25 mensen. Het mooie aan dit werk is dat we naast iemand mogen gaan staan. Op die manier ontstaat er een relatie waar zowel de gedetineerde als ervaringswerker van leert.” Relatie is een sleutelwoord binnen Bye, Bye, Bajes: “Vanuit die basis kun je iemand echt bereiken en samen stappen zetten die tot herstel leiden.”

Iwan is als senior ervaringswerker betrokken bij het domein ‘Stay Clean’. Stay Clean werkt volgens het bekende 12-stappenprogramma, zoals in beginsel ontwikkeld door Alcohol Anonymus (AA). “Stay Clean bestaat uit verschillende groepen verspreid door heel Nederland,” vertelt Iwan. “Een groep wordt gevormd door (ex-)verslaafden. Ze leren praten over hun problematiek. Mensen worden niet veroordeeld om wat ze vertellen.” Iwan leert veel van zijn coördinerende rol: “Ik heb geleerd dat je pas iets voor iemand kunt betekenen als je een relatie opbouwt en jezelf kwetsbaar opstelt. Ik vertel bijvoorbeeld eerlijk over mijn eigen proces en dat dit is verlopen met vallen en opstaan. Maar ook dat ik mezelf – en anderen – blijvende schade heb berokkend. Dat ik anderen kan helpen door mijn verhaal te delen, is iets waar ik dankbaar voor ben!”

Lees hier meer over de Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid