Kerst is vaak een heel lastige en eenzame tijd voor veel cliënten van De Hoop. Wil jij deze mensen een hart onder de riem steken? Doe dan mee met de kerstkaartenactie en stuur voor eind november een mooie kaart aan een cliënt! Ook kun je een gift geven voor een kerstattentie.

Naast de kerstkaarten willen we in december alle cliënten een kerstattentie geven, om hen te laten weten dat ze niet alleen staan. Maak je gift online over of via NL06 INGB 00 00 38 38 38 voor een bemoediging in een moeilijke tijd!

Hoe doe ik mee met de kerstkaartenactie?

Super dat je een kaart wilt sturen! Je hoeft je niet aan te melden. We beginnen eerder dit jaar zodat we de kaarten op tijd kunnen verspreiden. Met het stappenplan hieronder kun je meteen aan de slag. Let op: stuur je kaart uiterlijk 27 november naar ons toe. Zo kunnen wij de kaarten op tijd bij de cliënten bezorgen.

 1. De aanhef | Gebruik als aanhef bijvoorbeeld ‘Hallo!’ of ‘Beste lezer van deze kaart,’. De kaart wordt namelijk anoniem verstuurd. Meer informatie hierover vind je onder deze pagina. Houd er rekening mee dat de kaart zowel bij een man of een vrouw terecht kan komen.
 2. Een persoonlijke boodschap | Schrijf een kaart met een persoonlijke boodschap. Dit bemoedigt veel meer dan een kaart met alleen je naam erop. Je kunt ook een bijbeltekst gebruiken. Goed om te onthouden: niet iedere cliënt is in behandeling vanwege een verslaving. Je wens hoeft daar dus ook niet betrekking op te hebben.
 3. Afzender | Zet niet je adres op de kaart. Alleen je voornaam is voldoende.
 4. Verstuur je kaart uitelijk 27 november | Verstuur je kaart in een dichte envelop, voldoende gefrankeerd naar het volgende adres:
  Stichting Vrienden van De Hoop,
  o.v.v: Kerstkaartenactie
  Provincialeweg 122,
  3329 KP Dordrecht
 5. Bezorging |Wij zorgen dat je kaart bij een cliënt op een afdeling van De Hoop terecht komt. De kaart is zo een lichtpuntje in een moeilijke tijd! Benieuwd hoe de kerstkaarten door de cliënten worden ontvangen? In onze digitale nieuwsbrief houden we je op de hoogte!

 

Volg de kerstkaartenactie! In onze maandelijkse digitale nieuwsbrief laten we met foto's en verhalen zien hoe de kerstkaarten door de cliënten zijn ontvangen! Ontvang je de digitale nieuwsbrief nog niet? Schrijf je hier gratis in!

Wil je het stappenplan graag printen? Download hieronder het document en print het uit!

heel veel kerstkaarten
stapel kerstkaarten
veel kerstkaarten

Vrijwilliger Don vertelt...

Onze vrijwilliger en oud-cliënt Don helpt mee met het verspreiden van de kerstkaarten en vertelt erover: “Ik hoor terug van cliënten dat ze het een bemoediging vinden. Ik vind het erg mooi om hieraan mee te helpen, omdat mensen er kracht uit putten om de dagen door te komen.’’

Onze collega die druk bezig is met de kerstkaartenactie

Een mooi gebaar

Ook Johan Wiersma kreeg als afdelingsmanager op de psychiatrieafdeling veel kaarten om uit te delen aan cliënten. Hij vertelt enthousiast wat dat met hem doet: “Ik vind het een mooi gebaar van donateurs richting onze cliënten. Het is heel goed en fijn dat ze op deze manier hun betrokkenheid en meeleven kunnen tonen voor mensen in moeilijke situaties.”

"Het is bijzonder dat mensen aan je denken. Het is zo fijn dat je niet vergeten wordt"

Waarom geen namen, maar anonieme kerstkaarten?

Vanwege de aangescherpte privacywet is het sinds vorig jaar niet meer mogelijk om de kaarten te sturen op naam van een cliënt. Bovendien zijn de interne behandelingen tegenwoordig korter dan voorheen. Hierdoor bleek het afgelopen jaar dat veel cliënten bij deze actie buiten de boot vielen. Wij willen natuurlijk voorkomen dat cliënten geen kaarten krijgen doordat zij vlak voor of rond de feestdagen in behandeling komen. Daardoor is er in 2018 voor gekozen de kaarten anoniem te laten sturen. Hierdoor voldoen we aan de privacy-wetgeving en krijgen alle cliënten die hier behoefte aan hebben een bemoedigende kerstkaart. Ook al kun je geen naam als aanhef gebruiken, toch is je kaart een enorme bemoediging in een moeilijke tijd!

"Ik vind de kerstkaartenactie geweldig"

Elle (47) hoopt dat je meedoet. Haar man was cliënt bij De Hoop en kreeg kaarten. Elle is vrijwilliger en bezorgt ze.“Ik vind de kerstkaartenactie geweldig,” zegt Elle. “Mijn man kreeg vaak kaarten waar mensen een persoonlijke boodschap op geschreven hadden of een Bijbeltekst die heel toepasselijk was. Daarnaast worden er veel tekeningen meegestuurd. Dat is ook erg leuk. Mijn man heeft sommige kaarten bewaard omdat hij ze zo mooi vond.”

Elle (47) hoopt dat je meedoet met de kerstkaartenactie

Elle zelf was vele jaren geleden ook cliënt bij De Hoop. Tegenwoordig werkt ze als vrijwilliger bij Vrienden van De Hoop. “Ik was vroeger postbode, maar ik ben afgekeurd. Ik werk nu bij De Hoop om te participeren in de maatschappij en iets terug te doen voor wat ik bij De Hoop heb gekregen. Tijdens de kerstkaartenactie ben ik weer even postbode. Het is geweldig om dozen vol kaarten naar de afdelingen te brengen.” Elle ziet het belang van de kerstkaartenactie. “Veel cliënten hebben geen contact meer met hun familie. Dan is het zo bijzonder dat een onbekende aan je denkt en moeite voor je doet. Een kerstkaart kost niet veel, maar heeft enorm veel waarde. Ik hoop dat we deze actie nog jaren blijven doen!”