Kerst is vaak een heel lastige en eenzame tijd voor veel cliënten van De Hoop. Daarom organiseren wij elk jaar de Kerstkaartenactie. Wij willen u ontzettend bedanken voor alle kerstkaarten die u heeft geschreven!  Het waren er overweldigend veel. De cliënten gaven aan dat ze echt bemoedigd werden om de laatste dagen van 2018 door te komen. Dit jaar zijn de kerstkaarten voor het eerst ook verspreid onder ambulante cliënten, die hulp ontvangen in de poliklinieken van De Hoop, zoals in Houten, Veenendaal, Rotterdam en Vlissingen.

heel veel kerstkaarten
stapel kerstkaarten
veel kerstkaarten

Vrijwilliger Don vertelt...

Onze vrijwilliger en oud-cliënt Don hielp mee met het verspreiden van de kerstkaarten en vertelt erover: ‘’We hebben enorm veel kerstkaarten gehad. De laatste jaren is dat aantal alleen maar opgelopen.”  Don legt uit dat niet elke cliënt bij De Hoop ‘iets‘ heeft met kerstkaarten. Het is natuurlijk niet verplicht om kerstkaarten te ontvangen. Maar de cliënten die meededen aan de kerstkaartenactie waren ontzettend blij met alle mooie wensen, lieve teksten en creatieve kaarten. Don: “Ik hoor terug van cliënten dat ze het een bemoediging vinden. Ik vind het erg mooi om hieraan mee te helpen, omdat mensen er kracht uit putten om de dagen door te komen.’’

Onze collega die druk bezig is met de kerstkaartenactie

Een mooi gebaar

Ook Johan Wiersma kreeg als afdelingsmanager op de psychiatrieafdeling veel kaarten om uit te delen aan cliënten. Hij vertelt enthousiast wat dat met hem doet: ‘’Ik vind het een mooi gebaar van donateurs richting onze cliënten. Het is heel goed en fijn dat ze op deze manier hun betrokkenheid en meeleven kunnen tonen voor mensen in moeilijke situaties.’’

"Het is bijzonder dat mensen aan je denken. Het is zo fijn dat je niet vergeten wordt"

Waarom geen namen, maar anonieme kerstkaarten?

Vanwege de aangescherpte privacywet is het niet meer mogelijk om de kaarten te sturen op naam van een cliënt. Bovendien zijn de interne behandelingen tegenwoordig korter dan voorheen. Hierdoor bleek het afgelopen jaar dat veel cliënten bij deze actie buiten de boot vielen. Wij willen natuurlijk voorkomen dat cliënten geen kaarten krijgen doordat zij vlak voor of rond de feestdagen in behandeling komen. Daardoor is dit jaar ervoor gekozen de kaarten anoniem te laten sturen. Hierdoor voldoen we aan de privacy-wetgeving en krijgen alle cliënten die hier behoefte aan hebben een bemoedigende kerstkaart. Ook al kunt u geen naam als aanhef gebruiken, toch is uw kaart een enorme bemoediging in een moeilijke tijd!

Namens onze cliënten: dank u wel! Wilt u voortaan maandelijks op de hoogte blijven van onze acties? Schrijf u dan nu in voor onze digitale nieuwsbrief.

"Ik vind de kerstkaartenactie geweldig"

Elle (47) hoopt dat u meedoet. Haar man was cliënt bij De Hoop en kreeg kaarten. Elle is vrijwilliger en bezorgt ze.“Ik vind de kerstkaartenactie geweldig,” zegt Elle. “Mijn man kreeg vaak kaarten waar mensen een persoonlijke boodschap op geschreven hadden of een Bijbeltekst die heel toepasselijk was. Daarnaast worden er veel tekeningen meegestuurd. Dat is ook erg leuk. Mijn man heeft sommige kaarten bewaard omdat hij ze zo mooi vond.”

Elle (47) hoopt dat u meedoet met de kerstkaartenactie

Elle zelf was vele jaren geleden ook cliënt bij De Hoop. Tegenwoordig werkt ze als vrijwilliger bij Vrienden van De Hoop. “Ik was vroeger postbode, maar ik ben afgekeurd. Ik werk nu bij De Hoop om te participeren in de maatschappij en iets terug te doen voor wat ik bij De Hoop heb gekregen. Tijdens de kerstkaartenactie ben ik weer even postbode. Het is geweldig om dozen vol kaarten naar de afdelingen te brengen.” Elle ziet het belang van de kerstkaartenactie. “Veel cliënten hebben geen contact meer met hun familie. Dan is het zo bijzonder dat een onbekende aan je denkt en moeite voor je doet. Een kerstkaart kost niet veel, maar heeft enorm veel waarde. Ik hoop dat we deze actie nog jaren blijven doen!”