Kerst is vaak een heel lastige en eenzame tijd voor veel cliënten van De Hoop. Om deze mensen een hart onder de riem te steken, hielden we een kerstkaartenactie! Tot eind november kon je een mooie kaart aan cliënten sturen. Daarnaast kon je meedoen de kerstattentie: een bemoedigend boekje dat we uitreikten aan onze cliënten.

"Het ontroert me"

“Het ontroert me al, voordat ik ze open heb gemaakt.” Dat was één van de reacties op de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De kerstkaarten werden daar enthousiast ontvangen en de jongeren vinden de moeite die voor hen gedaan werd, ‘ontzettend lief’. Soms kwamen de kaarten zelfs op het goede moment, bleek uit de reacties. “Super toepasselijk, deze tekst!” Als het had gekund, hadden de jongeren een bedankje terug willen sturen. Dus bij deze, namens de jongeren: enorm bedankt!

Hartverwarmend en bemoedigend

Ook de Afdeling Postklinische Behandeling met Wonen (PkBW) deelde veel kerstkaarten uit. Afdelingssecretaresse Sylvia liet weten dat de bewoners deze aandacht erg waardeerden. “Het wordt als hartverwarmend en bemoedigend ervaren. We vinden het als afdeling bijzonder dat mensen de moeite nemen om een kerstgedachte of kerstwens op te sturen naar een voor hen onbekend persoon die in behandeling is bij De Hoop.” 

Behandelcoördinator Janneke stemde hiermee in. “De cliënten waren zeer te spreken over het ontvangen van de kerstkaarten. Tijdens het groepsgesprek spraken ze hun blijk van waardering uit en lieten ze weten de kaarten erg vrolijk en leuk te vinden!”

Volg ons werk!

Wil je in 2020 ook meedoen aan de kerstkaartenactie? Schrijf je dan gratis in voor onze digitale nieuwsbief en blijf op de hoogte van ons werk en alle acties!

Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief

Don: "Wat bijzonder dat mensen die mij niet kenden aan mij dachten."

Don helpt al vier jaar mee met de kerstkaartenactie. Vroeger was hij zelf cliënt. Tegenwoordig helpt hij als vrijwilliger mee bij Vrienden van De Hoop. Don: “Ik weet nog goed hoe bijzonder ik het vond kerstkaarten te krijgen tijdens mijn behandeling. Van mijn eigen familie kreeg ik niets. Dat mensen die ik niet kende aan mij dachten, dat raakte mij. Ik hing de kaarten op een mooi plekje in mijn kamer en heb ze nog jaren bewaard.” Door zijn eigen ervaring vond Don het extra leuk de kerstkaarten uit te delen. “Ik hoop dat de mensen bij De Hoop er net zoveel kracht uit putten als ik. Ik hoop dat de actie hen bemoedigd en dat ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.”

Onze collega die druk bezig is met de kerstkaartenactie

"Het is bijzonder dat mensen aan je denken. Het is zo fijn dat je niet vergeten wordt"

"Ik vind de kerstkaartenactie geweldig"

Elle (47) is blij dat je meedeed. Haar man was cliënt bij De Hoop en kreeg kaarten. Elle is vrijwilliger en bezorgt ze.“Ik vind de kerstkaartenactie geweldig,” zegt Elle. “Mijn man kreeg vaak kaarten waar mensen een persoonlijke boodschap op geschreven hadden of een Bijbeltekst die heel toepasselijk was. Daarnaast worden er veel tekeningen meegestuurd. Dat is ook erg leuk. Mijn man heeft sommige kaarten bewaard omdat hij ze zo mooi vond.”

Elle (47) hoopt dat je meedoet met de kerstkaartenactie

"Een kaart kost niet veel, maar heeft veel waarde"

Elle zelf was vele jaren geleden ook cliënt bij De Hoop. Tegenwoordig werkt ze als vrijwilliger bij Vrienden van De Hoop. “Ik was vroeger postbode, maar ik ben afgekeurd. Ik werk nu bij De Hoop om te participeren in de maatschappij en iets terug te doen voor wat ik bij De Hoop heb gekregen. Tijdens de kerstkaartenactie ben ik weer even postbode. Het is geweldig om dozen vol kaarten naar de afdelingen te brengen.” Elle ziet het belang van de kerstkaartenactie. “Veel cliënten hebben geen contact meer met hun familie. Dan is het zo bijzonder dat een onbekende aan je denkt en moeite voor je doet. Een kerstkaart kost niet veel, maar heeft enorm veel waarde. Ik hoop dat we deze actie nog jaren blijven doen!”

Waarom geen namen, maar anonieme kerstkaarten?

Vanwege de aangescherpte privacywet is het sinds vorig jaar niet meer mogelijk om de kaarten te sturen op naam van een cliënt. Bovendien zijn de interne behandelingen tegenwoordig korter dan voorheen. Hierdoor bleek het afgelopen jaar dat veel cliënten bij deze actie buiten de boot vielen. Wij willen natuurlijk voorkomen dat cliënten geen kaarten krijgen doordat zij vlak voor of rond de feestdagen in behandeling komen. Daardoor is er in 2018 voor gekozen de kaarten anoniem te laten sturen. Hierdoor voldoen we aan de privacy-wetgeving en krijgen alle cliënten die hier behoefte aan hebben een bemoedigende kerstkaart. Ook al kon je geen naam als aanhef gebruiken, toch was je kaart een enorme bemoediging in een moeilijke tijd!

De kerstkaarten en attenties zijn inmiddels uitgedeeld, maar je kunt nog wel een gift doen aan De Hoop.