Kerst is vaak een heel lastige en eenzame tijd voor veel cliënten van De Hoop. Daarom organiseren wij de Kerstkaartenactie. U krijgt de kans om één of meer cliënten van De Hoop een kaart te sturen en hen zo te bemoedigen. Meld u aan voor deze actie en doe mee! Vanwege de verspreiding kan aanmelden tot dinsdag 18 december.

Naar het aanmeldformulier

Meedoen is eenvoudig.

 1. Meld u aan
  Via het aanmeldformulier kunt u zich opgeven voor de actie (t/m 18 december). Dit jaar laten we de kerstkaarten anoniem versturen. U kunt wel kiezen of u een kaart naar een man of vrouw wilt sturen. Meer informatie hierover vindt u onder deze pagina, bij de tekst ‘Waarom geen namen, maar anonieme kerstkaarten?’ U hoeft zich niet aan te melden voor deze actie, maar het mag wel. Wij zouden graag weten hoeveel kaarten we kunnen verwachten per doelgroep en houden u op de hoogte van het verloop van de actie.
 2. Schrijf een kaart met een persoonlijke boodschap
  Uw aanhef kunt u anoniem houden, zoals ‘Hallo!’ of ‘Beste lezer van deze kaart’. Tip: een kaart met een persoonlijke boodschap bemoedigt veel meer dan een kaart met alleen uw naam erop. Goed om te onthouden: niet iedere cliënt is in behandeling vanwege een verslaving. Uw wens hoeft daar dus ook niet betrekking op te hebben.
 3. Stuur uw kaart(en) naar ons toe
  Verstuur uw kaart(en) in een dichte envelop, voldoende gefrankeerd naar het volgende adres:
  Stichting Vrienden van De Hoop,
  o.v.v:
  Kerstkaartenactie + vermeld doelgroep kaart*,
  Provincialeweg 122,
  3329 KP Dordrecht
  * Vermeld op de envelop ook duidelijk of de kaart voor een man of vrouw is bestemd.
 4. Klaar!
  Wij geven uw kaart aan een cliënt op een afdeling van De Hoop, om zo een lichtpuntje te zijn in een moeilijke tijd. Als u zich heeft aangemeld ontvangt u twee keer via de e-mail een bericht van ons over deze actie, om u te laten zien hoe de kerstkaarten door de cliënten zijn ontvangen.

"Het is bijzonder dat mensen aan je denken. Het is zo fijn dat je niet vergeten wordt"

Ja, ik doe mee!

Waarom geen namen, maar anonieme kerstkaarten?

Vanwege de aangescherpte privacywet is het niet meer mogelijk om de kaarten te sturen op naam van een cliënt. Bovendien zijn de interne behandelingen tegenwoordig korter dan voorheen. Hierdoor bleek het afgelopen jaar dat veel cliënten bij deze actie buiten de boot vielen. Wij willen natuurlijk voorkomen dat cliënten geen kaarten krijgen doordat zij vlak voor of rond de feestdagen in behandeling komen. Daardoor is dit jaar ervoor gekozen de kaarten anoniem te laten sturen. Hierdoor voldoen we aan de privacy-wetgeving en krijgen alle cliënten die hier behoefte aan hebben een bemoedigende kerstkaart. Ook al kunt u geen naam als aanhef gebruiken, toch is uw kaart een enorme bemoediging in een moeilijke tijd!

Namens onze cliënten: dank u wel! Hebt u nog vragen? Neem dan contact met ons op.

"Ik vind de kerstkaartenactie geweldig"

Elle (47) hoopt dat u meedoet. Haar man was cliënt bij De Hoop en kreeg kaarten. Elle is vrijwilliger en bezorgt ze.“Ik vind de kerstkaartenactie geweldig,” zegt Elle. “Mijn man kreeg vaak kaarten waar mensen een persoonlijke boodschap op geschreven hadden of een Bijbeltekst die heel toepasselijk was. Daarnaast worden er veel tekeningen meegestuurd. Dat is ook erg leuk. Mijn man heeft sommige kaarten bewaard omdat hij ze zo mooi vond.”

Elle (47) hoopt dat u meedoet met de kerstkaartenactie

Elle zelf was vele jaren geleden ook cliënt bij De Hoop. Tegenwoordig werkt ze als vrijwilliger bij Vrienden van De Hoop. “Ik was vroeger postbode, maar ik ben afgekeurd. Ik werk nu bij De Hoop om te participeren in de maatschappij en iets terug te doen voor wat ik bij De Hoop heb gekregen. Tijdens de kerstkaartenactie ben ik weer even postbode. Het is geweldig om dozen vol kaarten naar de afdelingen te brengen.” Elle ziet het belang van de kerstkaartenactie. “Veel cliënten hebben geen contact meer met hun familie. Dan is het zo bijzonder dat een onbekende aan je denkt en moeite voor je doet. Een kerstkaart kost niet veel, maar heeft enorm veel waarde. Ik hoop dat we deze actie nog jaren blijven doen!”