Werkervaring: Hulp op weg naar herstel

Bij De Hoop vinden we het erg belangrijk dat de cliënten werkervaring opdoen. Deze werkervaringsplekken worden mede-mogelijk gemaakt dankzij giften van onze donateurs. Anja van Dam, coördinator werkervaring, legt uit waarom dit zo belangrijk is voor cliënten.

Anja gaat meestal niet onmiddellijk op zoek naar betaald werk. Vaker beginnen de cliënten met een dagbestedingsplek. Anja legt uit: “We krijgen bij De Hoop een steeds kwetsbaarder groep cliënten. Zij kunnen niet gelijk aan het werk, en soms lukt dat in het geheel niet. Ze hebben regelmatig een dubbele diagnose, dus een verslaving én psychische problematiek, soms in combinatie met een lager IQ.”

Anja hecht veel waarde aan werk en dagbesteding. “Het geeft structuur. Cliënten krijgen er een gezond dag- en nachtritme door. Het is ook heel belangrijk dat er op je gerekend wordt; je merkt dat je weer meedoet. Je wordt gemist als je er niet bent. Veel cliënten zijn zo afgewezen dat ze denken dat niemand hen ooit mist; het is goed voor hen om te merken dat dat niet zo is.”

Met cliënten die kunnen gaan werken, bekijkt Anja wat haalbaar is. “Dat doen we zo realistisch mogelijk, met de voeten in de aarde. Ik had een cliënt die piloot wilde worden. Dat was niet mogelijk. Toen gingen we kijken wat hij nou eigenlijk zo leuk vond aan piloot zijn. Het ging hem vooral om het uitzicht en om het internationale karakter. Deze man is internationaal chauffeur geworden.”

Anja ziet mooie dingen gebeuren in haar werk. “Een paar jaar geleden begeleidde ik een jonge vrouw die als een bang vogeltje binnenkwam op de afdeling Psychiatrie. Zij is uiteindelijk Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan studeren. Dat heeft haar veel moeite gekost, maar ze heeft nu een vaste baan en helpt anderen. Een cliënt met een beperking heeft inmiddels ook een fulltime baan, puur omdat er mensen waren die in hem geloofden. Het is mooi om mensen te helpen op weg naar herstel. Daar zet ik mijn ervaring graag voor in.”

Wilt u meer weten of bent u een ondernemer die plaats heeft voor onze cliënten? Op jobup.nl en werkvisiedehoop.nl vindt u meer informatie.

Delen via:
« Naar overzicht