Horeb genoodzaakt te sluiten

Eind 2017 werd duidelijk dat Horeb om financiële redenen genoodzaakt was te sluiten in zijn huidige opzet. Bij de woon- en leefgemeenschap in Beekbergen, onderdeel van De Hoop, werden uit het hele land mannen opgenomen die worstelden met verslaving.

Het Rijk heeft een paar jaar geleden besloten dat de vorm van zorg die Horeb biedt door de lokale overheid moet worden gefinancierd. Sinds die tijd is plaatsing van cliënten vanuit het hele land bij Horeb steeds minder goed mogelijk. Horeb heeft in de afgelopen tijd dan ook te maken gehad met afnemende cliënten- aantallen. Hierdoor is het financieel (ook met de giften via Vrienden van De Hoop) niet langer op te brengen om Horeb in zijn huidige opzet toekomst- bestendig open te houden.

Steun de Huizen van Hoop
We zijn dankbaar voor alle mensen die Horeb de afgelopen jaren financieel hebben ondersteund. We hopen dat u deze steun wilt voortzetten aan andere kleinschalige woonvormen met zorg, zoals de Huizen van Hoop. Hebt u vragen? Neem contact op met Vrienden van De Hoop via info@vriendenvandehoop.nl of bel (078) 6 11 13 55.

 

Bewoner Fred: “De hulp van de Heer heeft me bij Horeb gebracht”

Bewoner Fred vertelt: “Ik ben dertig jaar aan alcohol verslaafd geweest. Een verslaving kost je echt alles: je werk, je huwelijk, je huis. Ik ben naar Horeb gegaan omdat ik in een christelijke omgeving wilde zijn. Alleen red ik niet. De hulp van de Heer heeft me bij Horeb gebracht. Ik vind het er hartstikke mooi. Het is een unieke leefgemeenschap en het is echt erg dat het dichtgaat. In 15 maanden bij Horeb ben ik mezelf op een goede manier tegenkomen. Het is nu tijd voor een nieuw begin. Ik ga beginnen aan een opleiding ‘medewerker maatschappelijke zorg’. Ik wil begeleider worden en andere jongens helpen. Ik heb ontdekt dat als alles fout is gegaan je door hulp van Jezus kunt leren om niet alleen de negatieve dingen van je verleden te zien, maar ook de positieve. Ik ben door het verleden sterker geworden. Die kennis geef ik nu al door aan de jongens van Horeb en dat gaat heel goed. Waarom zou ik er dan mijn beroep niet van maken?”

Locatiemanager Bert Westerhuis "We nemen dit besluit met enorm veel pijn"
"Horeb is een bijzondere plek die voor veel mannen helend is geweest." Aldus Bert Westerhuis. "We hebben met ons team heel hard gewerkt om goede zorg te bieden aan deze speciale groep cliënten. We betreuren het dat het in deze tijd niet meer mogelijk is om dit aanbod voort te zetten. We kijken met dankbaarheid terug op al die mensen die hier – ieder met hun eigen geschiedenis – op verhaal konden komen en weer hoop vonden voor de toekomst.”

Zelfregie
Bert noemt Horeb in sommige opzichten uniek: “Er is bij Horeb zelfregie. Er is niet 24 uur per dag toezicht: in de avonden en weekenden zijn de bewoners op zichzelf aangewezen. Dat werkt heel goed. De bewoners ondersteunen en corrigeren elkaar. Degenen die al wat verder zijn in hun programma, staan op en nemen hun plaats in: ze helpen anderen. We hebben dat ook gemerkt toen het bericht kwam dat Horeb gaat sluiten. Een bewoner met een complexe zorgvraag ging door het lint en zei dat hij weg zou gaan. Hij sprong op zijn fiets en ging ervandoor, maar andere bewoners gingen hem achterna. Het heeft de bewoners moeite gekost hem terug te halen, maar het is ze gelukt. En deze bewoner zou buiten de poort niet staande zijn gebleven.”

Herstel
We vragen Bert wat zijn meest bijzondere ervaring was bij Horeb. Zijn antwoord is duidelijk: “Ik vind elk herstel bijzonder. Onze bewoners hebben de mogelijkheid door te stromen naar een zelfstandige woning met begeleiding. En dat gebeurt regelmatig. Ieder deed en doet het op zijn eigen tempo. Dat vind ik ook mooi: dat het mógelijk is om een eigen tempo te hebben. De bewoners kregen de tijd bij ons. Nog niet zo lang geleden kwamen een aantal jongeren bij ons klussen. Een jonge bewoner heeft hun zijn verhaal verteld. Dat deed hij zo mooi. De jongeren waren zwaar onder de indruk. Dat was ik ook: ik merkte dat deze bewoner de draad van zijn leven weer te pakken had.”

Gemis
Axel Pothof is directeur van Vrienden van De Hoop. Hij vult aan: “Wij herkennen de ‘pijn in het hart’ die Bert Westerhuis beschrijft. Als Vrienden van De Hoop hebben we steeds met hart en ziel voor Horeb fondsen geworven, dynamische evenementen georganiseerd, inspirerende zakenvrienden-bijeenkomsten gehouden, et cetera. We zullen het ontbreken van Horeb echt als een gemis voelen.”

Hoe nu verder?
Voor alle bewoners op Horeb is inmiddels een nieuwe zorgplek gevonden. De meesten kunnen terecht bij collega-instelling Ontmoeting. Ook met alle vaste medewerkers is gezocht naar een passende andere werkplek, binnen of buiten De Hoop. Sommigen gaan net als de cliënten naar Ontmoeting.

Delen via:
« Naar overzicht