Het verhaal van Linda

Linda (nu 38) werd ruim twaalf jaar geleden opgenomen bij De Hoop voor depressiviteit en een verslaving aan blowen. “Ik zag geen richting in mijn leven,” vertelt ze.

“Ik had last van angst en depressiviteit, van kinds af aan,” zegt Linda. “Dat werd toen nog niet goed herkend door artsen. Rond mijn pubertijd ben ik hulp gaan zoeken. Ik ben aan de kunstacademie afgestudeerd als illustrator en grafisch ontwerper en was van jongs af aan erg creatief. Creatieve mensen zijn vaak erg gevoelig. Ik voelde me overweldigd door het leven. Als ik wakker werd zag ik de dag eigenlijk al niet zitten, maar je doet maar ‘gewoon’ als iedereen. Ik voelde veel angst. Met je verstand weet je dat je geen reden hebt om bang te zijn, maar het zit in je lichaam. Je voelt je ellendig en krijgt het niet weg. Daarom ging ik blowen.”

Zorgen
Linda zoekt na jaren worstelen hulp bij De Hoop. “Ik heb bij De Hoop handvatten gekregen om het leven aan te kunnen. Ik heb geleerd dat je voor jezelf moet leren zorgen voordat je voor een ander kunt zorgen. Ik heb geleerd om mezelf tot rust te brengen. Bij De Hoop heb ik ontdekt dat ik heel gevoelig ben en veel rust en structuur nodig heb. Ik kan dus niet altijd mee rennen met het tempo en de eisen van de maatschappij. De kunst is om me daar niet schuldig over te voelen. Bij gevoelige mensen komt alles veel meer binnen dus is juist zelfzorg belangrijk.”

Streng
Linda doet ook een andere ontdekking: “Ik ben erachter gekomen dat ik niet te streng voor mezelf moet zijn. Ik was altijd erg hard voor mezelf. Als ik moe was en ik wist niet waarom, dan zei ik tegen mezelf dat het onzin was en ging ik verder. Ik heb een Calvinistische inslag. Zo van: ‘niet klagen maar dragen.’ Veel van de mensen die bij De Hoop komen moeten dat meer leren doen, maar er zijn ook mensen voor wie geldt dat ze wat minder moeten dragen en beter naar hun lichaam moeten luisteren.”

Inspiratie
Wat voor Linda het belangrijkste is om het leven aan te kunnen, is het bestaan van God. “Ik had het gevoel dat het leven nutteloos was,” zegt ze. “Ik zag vooral de ellende in de wereld. Er gebeuren zulke nare dingen; dat vond ik beangstigend. Maar God ziet het allemaal. Hij is letterlijk overal bij. Er komt een dag dat iedere traan gedroogd zal worden. Dat is zo’n opluchting. Toen ik de Bijbel ging lezen verklaarde dat ook veel vragen die ik had. Voor mij betekent christen zijn niet dat je van alles moet. Juist niet. Ik haal er veel vreugde uit, God is mijn inspiratie.”

Wilt u meer weten over De Hoop of De Hoop steunen?

Bekijk het verhaal van Linda

Accepteer de cookies om deze video te kunnen bekijken.   Lees ons cookiebeleid.