Het verhaal van Monica

Monica (59) kwam met psychische problemen naar De Hoop. Een bijzondere droom tijdens haar opname veranderde haar leven. Nu gebruikt ze die verandering om, via de interne opleidingsschool ervaringsdeskundigheid, andere cliënten te helpen bij hun eigen verandering.

Monica vertelt: “Ik kwam voor het eerst bij De Hoop in 2012, bij de afdeling Psychiatrie voor volwassenen. Ik had PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) en ik had angst- en paniekaanvallen. De tweede keer kwam ik voor een burn-out en de derde keer voor zware depressie en psychoses. De PTSS werd veroorzaakt door een heel zwaar huwelijk dat bijna 25 jaar heeft geduurd. Ik ben seksueel en geestelijk misbruikt in mijn huwelijk en als klein meisje ook seksueel misbruikt door mijn broer. Mijn hele leven ben ik vernederd, voor schut gezet, onderuit gehaald, ook waar mijn kinderen bij waren. Ik was een bang vogeltje.”

Warm bad
Jarenlang leeft Monica in angst. De hulp die ze in eerste instantie zoekt helpt niet: “Ik had een psychiater die me ook verkeerd behandelde, die me alleen maar volstopte met medicijnen,” legt ze uit. “Er was een vriendin die zag wat er gebeurde en tegen me zei: ‘Ik weet wel een plek waar je kunt genezen.’ Zo ben ik bij De Hoop gekomen. Dat was héérlijk. De Hoop was een compleet nieuwe wereld, een warm bad. Ik voelde gelijk dat er liefde was. Ik had een goede arts, ik leerde de Bijbel kennen en ik leerde God als hemelse Vader kennen. Dat heeft mijn hele leven veranderd. Ik heb ontdekt dat ik er mag zijn – dat ik wél van waarde ben.”

Hemelse Papa
Monica vertelt verder: “Ik heb tijdens mijn opname veel trainingen gehad, maar ik vond de Bijbelstudies nog belangrijker. Toen ik eenmaal wist dat ik een Hemelse Papa heb, wilde ik Hem zo goed mogelijk leren kennen. Ik ging op mijn knieën zitten en zei dat gewoon: ‘Ik weet nu dat U er bent; ik wil U graag beter leren kennen.’ Ik heb op een nacht een soort droom gehad, waarbij ik van bovenaf keek naar het hoofd van Jezus. Ik zag een doornkroon en bloed. Daarna keek ik Hem in de ogen. Ik zag heel veel licht, maar ook tranen. Ik hoorde de woorden: ‘Moon, wij houden van je en je doet het goed’.”

“Ik weet hoe het voelt als je wanhopig bent.”

Aanraking
Na de droom verandert er veel voor Monica. “Gewoonlijk was ik ’s morgens bij het wakker worden al moe. Die morgen was alles anders. Ik bruiste van energie en alles wat ik zag vond ik opeens mooi. Ik ben met een begeleidster gaan praten over de ‘droom’ die ik had gehad. Ze pinkte daarna een traantje weg. ‘Je hebt een aanraking van God gehad,’ zei ze. Mijn leven is er totaal door veranderd. Ik was er nog niet, maar wat ik nu doe, had ik anders nooit kunnen doen.”

Depressief
Na de behandeling bij De Hoop volgt er een zware tijd voor Monica. “Ik heb twee jaar depressief in mijn flatje gezeten. De zorg die ik om me heen had, nam me niet serieus. Ik had zelfmoordneigingen en ik heb ook pogingen gedaan. Ik heb volgehouden tot ik terug kon naar De Hoop. Daar kreeg ik goede antidepressiva, die gelukkig gelijk aansloegen. Ik had toen al de beslissing genomen dat ik de rest van mijn leven in dienst van God wilde stellen. Toen hoorde ik van de interne opleidingsschool en kreeg ik een idee.”

HopeAlive
Bij de interne opleidingsschool ervaringsdeskundigheid werkt men met verschillende aandachtsgebieden. Monica werkt bij HopeAlive, waar oud-cliënten na hun behandeling worden gebeld om ze te vragen hoe het met ze gaat. Ze legt uit: “De opnames worden steeds korter, waardoor mensen het moeilijker vinden om clean te blijven. Wij luisteren naar ze. Dat had ik zelf ook willen hebben toen ik depressief thuis zat. Niemand nam mij serieus en daardoor ging ik me isoleren. Ik weet hoe het voelt als je wanhopig bent. Mensen hebben nodig dat je naar ze luistert, dat je begrip toont. Ik ben zo blij dat ik mensen op deze manier kan steunen. Je kunt niet gelijk alle problemen oplossen, maar we zijn er voor ze.”

Wilt u meer weten over de interne opleidingsschool ervaringsdeskundigheid of hen steunen?