Ramon (57) weet wat doorzetten is. Hij is veertig jaar verslaafd geweest en werkt hard om clean te blijven. Hij woont in Hummelo in Het Passion, en krijgt ook ondersteuning van Terwille. “Ik heb in mijn leven veel nieuwe kansen gehad, en die had ik ook nodig,” zegt hij. “Met maar één kans was ik er nu niet meer geweest.”

Ramon komt uit Suriname, waar hij opgroeit in een groot gezin. Hij is een gelukkige en ondernemende jongen. Op zijn 15e komt hij met zijn familie naar Nederland. Hij gaat naar de lts en haalt zijn diploma, maar in het laatste jaar van zijn opleiding gaat het geleidelijk mis. Ramon vertelt: “Ik had een vriend waarmee ik altijd ging feesten. Hij gebruikte drugs en ik wilde dat ook wel eens ervaren. Hij zei: ‘’Ik zou het niet doen, maar je mag het proberen. Als je het gebruikt, kun je beter dansen.’’ Ramon besluit om de drugs maar eens te proberen, en gebruikt al snel steeds meer.

Mis

Na de lts krijgt Ramon via zijn oom een baan als leerling-monteur in een autobedrijf. “Ik was gek van auto’s, dus dit was een mooie kans. Maar omdat ik steeds meer ging gebruiken, allerlei soorten harddrugs en alcohol, ging het op mijn werk mis. Ik meldde me vaak ziek en begon steeds meer te liegen.” Ramons familie heeft in de gaten dat het niet goed met hem gaat. “Mijn ouders dachten: Hij moet trouwen.” Zoals in die tijd gebruikelijk was in de hindoe-cultuur, zochten ze een meisje voor hem in Suriname. “Het was een leuke meid, dus zonder nadenken heb ik ja gezegd. Ik hoopte dat het zou werken.”

Verschillende plekken

Samen met zijn vrouw krijgt Ramon een zoon, maar na vier jaar strandt het huwelijk. “Gebruiken, drinken en een huwelijk gaan niet samen,” zegt Ramon nu. Door zijn drugsgebruik belandt Ramon in de gevangenis. Op verschillende plekken probeert hij zijn leven weer op te pakken. Hij verblijft onder andere meerdere malen op De Spetse Hoeve, een locatie van Terwille waar mannen die met justitie te maken hebben gehad hun leven weer kunnen opbouwen. Ook bezoekt hij andere instellingen en klinieken,. Maar steeds volgt er terugval. “Ik heb al veel nieuwe kansen gehad,” vertelt Ramon. “En die had ik ook echt nodig. Ik ken heel veel mensen en ben op veel plekken geweest. In al die tijd heb ik maar twee mensen ontmoet, twee broers, die al bij de eerste keer blijvend zijn afgekickt. Die broers zijn mijn grote voorbeeld. Maar de meeste mensen die ik ken, hebben meerdere kansen nodig. Als ik maar één kans had gehad, dan was ik er nu niet meer geweest.”

Vooruitval

Ramon zegt dat hij bij elke terugval schaamte en pijn voelt. “Toch leer ik er elke keer van, dus misschien kan ik het beter als vooruitval leren zien.” Het belangrijkste dat Ramon in de afgelopen jaren geleerd heeft, is: eerlijk zijn. Daar heeft zijn geloof alles mee te maken. “Ik heb keuzes gemaakt en ben christen geworden. De belangrijkste verandering is dat ik nu niet meer lieg, zoals ik mijn leven lang wel heb gedaan.”

Mogelijkheden
Ramon heeft nu een plek bij Het Passion. Het Passion biedt een time-out voor dak- en thuislozen, veelal mensen met een verslavingsprobleem. Naast begeleiding van Het Passion krijgt Ramon ook begeleiding en behandeling van Terwille. De twee organisaties werken op de gastvrije woonboerderij in de Achterhoek samen om mensen te helpen naar herstel. “Ik ervaar hier veel liefde, aandacht en vasthoudendheid,” vertelt Ramon. “Ze doen wat ze beloven. Niet alles wat ik wil, kan geregeld worden, maar ik weet dat ze ervoor gaan en dat ze altijd kijken naar de mogelijkheden.”

Kaartje

Ook de vrijwilligers op Het Passion spelen een belangrijke rol, want ook zij geven Ramon moed om door te gaan. “Ik ken inmiddels bijna alle vrijwilligers. Ze zijn heel belangrijk voor mij, want ze maken tijd voor me en huilen en lachen met me mee. Ook krijg ik elke maand een kaartje van vrijwilligers van Terwille. Dat doet me veel. Elke keer staat er weer een mooie tekst op die me bemoedigt. Ze krijgen me steeds weer positief.” Ramon ziet de toekomst hoopvol in. “Niet alles is zon- en maneschijn, maar ik zet me eroverheen. Dag bij dag ga ik verder. Dan word ik wakker en zeg ik: Dank U, Heer! En dan probeer ik weer 24 uur nuchter te blijven.”