Men neme: inspirerende seminars, oud-cliënten die jouw vragen beant­woorden, een lofprijsevent, gezellige kraampjes, een beleveniswandeling voor vrouwen, een reünie, workshops waarbij je ervaart hoe het is om in be­handeling te zijn en goed gezelschap. Mix al deze ingrediënten door elkaar en voilà: je hebt een Proeverij van Hoop!

Datum
Locatie
Dorp De Hoop, Provincialeweg 70 in Dordrecht

Thema

“Proef en zie dat de Heere goed is” is het thema van de Proeverij van Hoop. Bij De Hoop zien we veel verdriet, maar we zijn ook dankbaar voor herstel dat plaatsvindt. Dankzij de Heer, professionele zorg, bid­ders én donateurs. En al het werk dat bij De Hoop gedaan wordt? Daar willen we jou van laten proeven. Laat je inspireren en uitdagen tijdens de Proeverij van Hoop!

De Proeverij van Hoop biedt verschil­lende smaken. Kies zelf uit het brede palet:

Belevingswandeling

09:30 – 14:30

We beginnen met een frisse en in­spirerende belevingswandeling voor Vrouwen van Hoop (voorheen Vrouwen lopen voor Vrouwen). Hierbij wandelen vrouwen langs het levensverhaal van een cliënt. De tocht eindigt bij een daadwerkelijke proeverij: een heer­lijke lunch op Dorp De Hoop.

Meer informatie over Vrouwen van Hoop

Seminars

13:00 – 14:00

Een vleugje verdieping voegen we toe met de verschillende seminars. We rusten je graag toe om zelf ook hoop­verlener te zijn voor mensen in jouw omgeving!

Deze seminars bieden we aan:

 • Door: Carla Aantjes (verpleegkundig specialist) en Jeroen Kruit (psychiater)

  Hulpverlening is soms wenselijk en soms noodzakelijk als het voor naasten en het netwerk niet meer dragelijk is. En dan is het niet gemakkelijk om een verwijzing naar de juiste zorg of behandeling te krijgen. Je krijgt te maken met de motivatie van degene die zorg nodig heeft, je krijgt te maken met (lange) wachttijden en soms de noodzaak tot verplichtte zorg. Wat kun je doen? Wat moet je weten? En hoe blijf je goed zorgen voor jezelf? Dit seminar gaat over de drempel(s) en de (om)weg in het doolhof wat GGZ heet.

  Carla en Jeroen geven dit seminar naar aanleiding van hun hoofdstuk ‘Hoe vinden we goede hulp’, uit het boek ‘psychische problemen in de familie – een gids voor naasten’. Dit boek is een praktische gids voor naasten van psychisch zieken. Dit boek biedt veel herkenning en erkenning voor familieleden en vrienden, die vaak worstelen met schuld, stigma, moedeloosheid, geloofsvragen en rouw.

 • Door: Helene Akkerman (psycholoog)

  Wees jezelf, en geef jezelf, op een gezonde manier in relaties.

  Maar hoe doe je dat dan? En waarom zou je dat doen? Is het niet veel veiliger om mensen op een afstand te houden? Dan kunnen ze je tenminste geen pijn meer doen!

  We zijn allemaal gemaakt om geliefd en gewaardeerd te worden. Liefde en de bevestiging dat we waardevol zijn is een behoefte die we allemaal kennen. Maar omdat we geboren zijn in een gebroken wereld, zijn we allemaal een ‘beetje scheef’ opgegroeid. De één misschien wat meer scheef dan de ander, maar niemand gaat zonder kleerscheuren door het leven. Kunnen die scheuren nog wel gerepareerd worden? En is dat nodig om gelukkig te kunnen zijn? Of hoeven we niet onberispelijk te zijn, en ligt ons geluk ergens anders in?

  Heel veel films, boeken, songteksten en televisieprogramma’s gaan over de liefde tussen twee mensen. Er wordt veel minder geschreven, gezongen of gepraat over vriendschappen. Terwijl gezonde vriendschappen voor een groot deel de basis vormen voor een gezond leven.

 • Door: Ton Wintels (GZ-psycholoog)
  Veel mensen worstelen met vragen over hun eigen bestaan. Hoe kun je richting geven aan je eigen leven?

  Betekenisvol leven zorgt voor veerkracht, zingeving en zelfmanagement. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar vaak wel op. Alle aandacht gaat uit naar klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen.

  We moeten niet het accent op ziekte leggen, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Samen zoeken naar de wezenlijke vraag die jij en ik hebben. Wie ben ik? ‘Waar sta ik in mijn leven? Wat betekent mijn bestaan nog? Wat kan ik doen om in mijn eigen leven het heft in handen te nemen? Hoe doe ik dat het beste?’

 • Door: Alise Vleesenbeek (Chris en Voorkom!)

  Welke impact heeft een verslaving van een ouder op het leven van een jongere? Tijdens dit seminar gaan we in op de belevingswereld van een jongere, die in een gezin opgroeit waar een ouder worstelt met een verslaving. Je hoort een ervaringsdeskundige, die inzicht geeft in haar situatie. Wat heeft de jongere nodig? En welke rol zou de kerk daarin kunnen/moeten spelen?

  Eventueel kun je in de middag nog een workshop volgen die aansluit op het seminar. Tijdens de workshop zoom je nog verder in op het onderwerp aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Lofprijsevent

14:00 – 15:30

De kers op de taart is het lofprijsevent. Oud-cliënten be­moedigen met verhalen vol van hoop. Met elkaar zingen we onder muzi­kale begeleiding liederen voor God. Het is buiten en overdekt: dus geschikt voor alle weersomstandigheden. Voor en na het event kun je langs bij kramen met delicatessen en mooie spullen, gemaakt door werkervaringsdeelnemers en (oud-)cliënten van De Hoop.

Workshops

15:30 – 16:30

Een theelepel ervaring van wat cliënten bij De Hoop meemaken krijg je tijdens workshops. Ervaar zelf hoe het is om in de schoenen van een cliënt te staan.

Je kunt kiezen uit verschillende crea­tieve en actieve workshops:

 • Door: André Panzo (Interne Opleidingsschool)
  Maximaal 15-20 personen

  Beoefening van boksen stimuleert de ontwikkeling van zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, weerbaarheid en het wederzijds respect. Tijdens deze workshop leer je hoe cliënten de koppeling maken in het dagelijks leven als zij getriggerd of uitgedaagd worden. Je leert meer over het bewust zijn van je triggers en hoe je hier op kunt reageren waardoor je zelfbeheersing, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn groeit.

 • Door: Trijnie de Groot en Mathanje Hubers van De Hoop Maatwerk.
  Deze workshop duurt niet een volledig uur, maar je kunt tussen 15:30 en 16:30 gewoon een keer langslopen om gezellig mee te komen doen.

  Misschien heb je ze wel een keer ergens gevonden: happy stones. Vrolijke en kleurrijk geschilderde stenen op bijzondere plekken. Bij deze workshop gaan je zelf aan de slag met verf en maken we onze eigen versie: hope stones. Een mooie manier om hoop uit te delen, want je weet nooit wie jouw hope stone vindt.

  Ga je liever aan de slag met klei? Dat kan ook. We gaan namelijk ook aan de slag met klei labels. Leuk als label aan een cadeautje, of hang ‘m aan een vaas met bloemen in de woonkamer; laat je creativiteit de vrije loop.

 • Door: Jeanette van Schaik (psycholoog) en Jannie de Boer (groepsbegeleider).
  Maximaal 15-20 personen

  Ontdek hoe je negatieve patronen (ofwel: schema’s) binnen je gedachten, gevoelens en overtuigingen kunt doorbreken.

  Aan de hand van rollenspellen maak je kennis met de Safepath-methode, een methode die wordt ingezet in diverse behandelingen bij De Hoop. Ook gaan we onderzoeken wat jouw schema’s en patronen zijn en wat deze vanuit je gezonde kanten nodig hebben. Een boeiende en leerzame workshop!

 • Door: Ali Koning (Chris en Voorkom!)
  Maximaal 15 personen

  Wat is ‘verslaving’? Hoe ontstaat dit bij jongeren en waarom zijn zij gevoeliger voor risicogedrag? Hoe kun je dit herkennen en wat kun je er aan doen? Je bent van harte welkom om eigen voorbeelden mee te nemen als het gaat om verslaving in een gezin.

Stel je vragen aan oud-cliënten

15:30 – 16:30

Heb jij altijd al eens uit eerste hand willen horen hoe het is om te worstelen met verslaving of psychische problemen? En ben je benieuwd wat cliënten heeft geholpen om op weg te gaan naar een nieuw leven? Kom naar onze ronde tafels en stel jouw vragen aan mensen die her­steld zijn bij De Hoop.

Reünie voor oud-gasten

16:30 – 19:00

De amuse van de dag is een reünie voor oud-cliënten. Laat je bemoedigen door verhalen van hoop en ontmoet oude vrienden onder het genot van een bourgondisch buffet.