Heb je er weleens over gedacht om een periodieke schenking te doen aan Vrienden van De Hoop? Daar zitten niet alleen voor ons, maar ook voor jou de nodige voordelen aan. Zo is een periodieke schenking volledig aftrekbaar van de belasting.

Zo werkt een periodieke schenking!

Dit filmpje legt eenvoudig uit hoe periodiek schenken werkt en waarom deze manier van geven voordelen heeft.

Accepteer de cookies om deze video te kunnen bekijken.   Lees ons cookiebeleid.

Voorwaarden periodieke gift

Bij een periodieke schenking (vroeger bekend als lijfrenteschenking) is het verplicht om de schenking af te sluiten voor minimaal vijf jaar, waarbij je ieder jaar hetzelfde bedrag overmaakt. Daarnaast moet je vastleggen wanneer je jaarlijkse gift stopt. Als je aan deze voorwaarden voldoet, kun je spreken van een periodieke schenking.

Periodieke schenkingen zijn onder drie voorwaarden helemaal aftrekbaar van de belasting.

  • Ten eerste moet je gift gaan naar een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Stichting Vrienden van De Hoop is dat.
  • Ten tweede heb je de periodieke schenking vastgelegd in een overeenkomst met Vrienden van De Hoop of de notaris.
  • Ten laatste krijg je geen tegenprestatie voor je periodieke schenking. Er geldt geen drempel en geen maximumbedrag voor periodieke schenkingen. Ook is er geen drempelinkomen nodig.

Rekenvoorbeeld belastingvoordeel

We leggen je belastingvoordeel uit in een rekenvoorbeeld. Bij een gewone gift is het drempelbedrag 1% van je inkomen, maar minimaal € 60. Wat je meer hebt gegeven, mag je aftrekken, tot een maximumbedrag van 10% van uw inkomen. Als je drempelinkomen € 27.000 is, is het drempelbedrag € 270 (1%) en het maximumbedrag € 2.700 (10%).

Als je een periodieke schenking geeft van € 450 en aan de voorwaarden voldoet, mag je dit hele bedrag aftrekken. Ook voor ons heeft een periodieke schenking grote voordelen. Als je jouw gift vastlegt, weten we zeker dat dit bedrag binnenkomt. Hierdoor kunnen we de voortgang van de projecten beter waarborgen. Misschien iets om te overwegen?

Formulier voor periodieke schenking

Het formulier dat je nodig hebt voor een periodieke schenking, kun je hier downloaden en twee keer printen (ook digitaal invullen is mogelijk). Na het invullen stuur je beide exemplaren naar ons op. Nadat wij de formulieren ook ingevuld hebben, sturen we één exemplaar aan jou terug. Het transactienummer wordt door ons ingevuld, als wij het formulier retour sturen.

Vragen? Neem gerust contact met ons op!