“Jan haalde me van straat.” André (60) stoot lachend zijn buurman aan. “Dat vond ik heel dapper, want ik zat tussen de drugsdealers.” De twee mannen zitten gemoedelijk naast elkaar, de één bezoeker, de ander vrijwilliger van het Inloophuis in Vlissingen. Elk tafeltje in dit Zeeuwse toevluchtsoord ademt dezelfde gezellige sfeer.

Geroezemoes vult de huiskamer van het Inloophuis. Bij het raam spelen twee dames Rummikub. De één na de ander druppelt binnen; mannen, vrouwen, een ouder echtpaar. Ze zoeken een plekje, terwijl een vrijwilliger koffie en koekjes ronddeelt. Er wordt gezellig gekletst en vrijwilliger Jan houdt een korte Bijbelse overdenking. Dan zwaaien de keukendeuren open. Gretig buigen de bezoekers zich over hun borden vol andijviestamppot met worst. Velen steken hun hand op voor een tweede portie. Ook André laat zich het eten goed smaken. “Hier is rust.  Niemand wijst hier met zijn vingertje, ik mag altijd mezelf zijn.”

Geef mee voor onze inloophuizen

"Hier is rust. Niemand wijst hier met zijn vingertje, ik mag altijd mezelf zijn."

Vrijwilligers Benthe en Huib voelen zich helemaal in hun element tussen de bezoekers. “Sommigen kennen we al jaren.” Het echtpaar was betrokken bij de oprichting van het Inloophuis. “Ons hart klopt voor eenzamen en verslaafden,” vertellen ze. “Ons werk bestaat uit luisteren en uitdelen. We vertellen over het geloof. Naast de maaltijden delen we kleding uit. We helpen als er problemen zijn en draaien Stay Clean-avonden waar lotgenoten samenkomen.” Benthe noemt het  werk een ‘leerschool van geduld’. “Soms moeten we echt voor iemand knokken. Maar je ziet bezoekers ook veranderen. Ontzettend mooi is dat.”

André is hier een voorbeeld van. “Ik zie het leven tegemoet met een lach. Ik gebruik niks meer en voel me mentaal jonger.” Hij heeft een huisje en volgt taalcursussen. “Mijn droom is om stadsgids te worden in deze prachtige stad. Ik houd van geschiedenis,” zegt hij terwijl zijn ogen stralen. “Het Inloophuis gaf mij een stevige zet in de goede richting. De vrijwilligers leerden me over het geloof en gaven mij de ondersteuning die ik nodig had. Het is zo belangrijk om goede mensen om je heen te hebben!”

Bouw mee aan een veilige haven voor kwetsbare mensen