Heidi is al een aantal jaar vrijwilliger bij het inloophuis, een plek voor mensen die dakloos of eenzaam zijn. Veel bezoekers worstelen met verslaving of andere psychische problemen. Waarom zet Heidi zich voor deze mensen in?
“Ik werkte fulltime in de verzekeringsbranche,” vertelt Heidi. “De relatie tussen klant en adviseur werd steeds zakelijker. Ik miste de persoonlijke omgang. Ook wilde ik mij graag voor anderen inzetten. Dus besloot ik een dag minder te gaan werken. Ik wilde mij verdiepen in de mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Bij voorkeur in de hulpverlening; persoonlijk en helpend. Op mijn vrije dag ging ik dus op allerlei plaatsen meelopen om te kijken wat bij mij zou passen.”
"Ze zeiden: 'het enige wat je nodig hebt, is een warm hart.' Had ik dat?"
Via via komt Heidi in aanraking met De Hoop. “Ik ging kijken op de open dag en daar stond een standje van het inloophuis. Twee mensen die nu collega’s zijn, hebben mij verteld wat hun inzet inhield. Ik twijfelde of ik de kwaliteiten had om om te kunnen gaan met mensen met een verslaving of psychische problemen. Zij zeiden: ‘Het enige wat je nodig hebt is een warm hart’. Had ik dat?
"Verslaving stond ver van mij af. Maar toen ik een dag meeliep, voelde ik me gelijk als een vis in het water."
Vrij voelen
Verslaving stond ver van mij af. In het Inloophuis komen mensen die in detentie hebben gezeten. Kon ik die wel vertrouwen? Ook twijfelde of ik de problematiek wel zou kunnen ‘handelen’. Ik vond het spannend. Maar toen ik een dag meeliep, voelde ik me gelijk als een vis in het water. Ik voel me heel vrij tussen onze gasten. Ik kan mijzelf zijn. Mensen komen dan vanzelf naar je toe.”
"Ik vind het fijn om mensen te helpen."
Mensen helpen
In het begin doet Heidi vooral taken als de was, douche en eten uitdelen. Ook praat ze graag met bezoekers. Al snel merkt ze dat ze meer wil. “Ik vind het fijn om mensen te helpen, bijvoorbeeld als ze administratieve problemen hebben of wanneer de relatie met een hulpverlener of instantie niet goed verloopt. Dat ik er maar één dag was, remde me daarin af.” Heidi breidt haar uren bij het Inloophuis uit en daarmee haar activiteiten.
Samenwerking met de polikliniek
Er is nu ook een fijne samenwerking met de polikliniek van De Hoop. Heidi legt uit: “Als gasten nadenken over hulp bij De Hoop, leg ik uit wat ze nog niet weten en help met praktische zaken die nog geregeld moeten worden; bijv. een zorgverzekering, ID of verwijsbrief. Soms blijf ik in contact met gasten die in behandeling zijn, voor het geval ze even hun verhaal kwijt willen of support nodig hebben. Ook denk ik weleens mee over hoe een situatie veranderd kan worden als een gast daarom vraagt. Ik pak niet alles zelf op, maar probeer mensen te verbinden. Mensen met mensen, mensen met instanties of betrokken instanties met elkaar.
Meer contact als vrijwilliger
Heidi geniet van de contacten die ze heeft met de bezoekers van het Inloophuis. “Als vrijwilliger heb je meer tijd dan een professional die nu eenmaal rekening moet houden met een volgende afspraak. Daarnaast denk ik dat het een meerwaarde is, dat er ruimte is om met gasten mee op te lopen en contacten voor langere tijd vast te kunnen houden. Waar een behandelaar soms genoodzaakt is een client los te moeten laten, bijvoorbeeld een behandeling moet staken omdat iemand na een zware terugval in detentie terecht komt, kan ik in contact blijven in de hoop dat na detentie een hersteltraject weer hervat kan worden.”
"Waar een behandelaar soms genoodzaakt is een client los te moeten laten, kan ik in contact blijven in de hoop dat een hersteltraject weer hervat kan worden"
Vertrouwen in zichzelf en de ander
Heidi vertelt verder: “Onze gasten zijn vaak mensen die veel teleurstellingen hebben gekend, ook bij hulpverleningsinstanties. Ze hebben daar zelf ook een rol in, maar toch. Door hen onze tijd en aandacht te geven, krijgen ze soms weer vertrouwen in zichzelf, in anderen of in hulpverlening.
Wij hoeven ons geld niet via hen te verdienen. Ze moeten niets, dat maakt ons contact laagdrempelig. Echt contact begint met vertrouwen. Ik wil een vertrouwensrelatie opbouwen in de hoop dat gasten mij durven laten zien wie er nu werkelijk schuilgaat achter uiterlijk en gedrag. Dat je ook beter gaat begrijpen waarom ze doen zoals ze doen. Het is zo rijk als iemand je dat ‘inkijkje’ geeft.”
"Ik wil een vertrouwensrelatie opbouwen in de hoop dat gasten mij durven laten zien wie er nu werkelijk schuilgaat achter uiterlijk en gedrag."
Voor God is niemand hopeloos
Heidi’s geloof is belangrijk in wat ze doet. “Ik ben geen evangelist en heb het er niet over in ieder gesprek, maar God heeft me wel bij het inloophuis gebracht. Hij geeft me kracht, geduld, liefde, wijsheid én hoop. Mensen zeggen soms dat bezoekers van het inloophuis dakloos zijn door eigen foute keuzes. Ik ontmoet vaak beschadigde mensen, soms opgegeven door instanties. Maar voor God is niemand hopeloos. Als ik dat geloof niet had, zou ik dit niet kunnen doen. En natuurlijk het besef dat ook onze gasten een ziel hebben voor de eeuwigheid: ze hebben Jezus nodig!”
"Ik ontmoet vaak beschadigde mensen, soms opgegeven door instanties. Maar voor God is niemand hopeloos."