In een groot pand, vlak bij Dorp De Hoop, zijn verschillende leerwerkbedrijven van Werkvisie De Hoop gevestigd. “Een unieke plek,” aldus begeleider Christian. Waarom? Neem er zelf een kijkje!

De koffie loopt en een grote, wollige hond begroet snuffelend de mensen die binnendruppelen. Het is een nieuwe dag bij Werkvisie De Hoop. “Welkom, kom binnen!” Begeleider Mathanje begroet iedereen. Veel deelnemers van deze leerwerkplek zijn cliënten van De Hoop. Mathanje: “We hebben daarnaast mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door een chronische ziekte of burn-out.”

Stap voor stap
De bedrijven van Werkvisie De Hoop die in dit pand gevestigd zijn, zijn De Hoop Maatwerk, De Hoop Inpak en De Hoop Sieraden. Het doel van deze leerwerkbedrijven is om mensen stap voor stap te laten groeien naar passend werk. “Hier komen mensen met een eigen verhaal,” vertelt begeleider Christian. “Zonder een plek als deze zouden zij buiten de boot vallen, omdat ze de werkdruk van een betaalde baan niet aankunnen. Bij ons verleggen ze hun grenzen op een veilige manier. We moedigen hen aan om nieuwe dingen te ondernemen.” Een van die mensen is Cora. Door een ernstige ziekte raakte ze arbeidsongeschikt en geïsoleerd. Ze wil graag weer aan de slag. Haar participatieplek is voor haar een tussenstap naar een betaalde baan. “Er gebeurt hier van alles. Van haken en schilderen tot het verpakken van bouten en het polijsten van zilver.” Cora staat op, een lach op haar gezicht. “Kom, dan laat ik je de rest van het gebouw zien.”

(De tekst loopt door onder de afbeelding.)

"Zonder een plek als deze zouden zij buiten de boot vallen, omdat ze de werkdruk van een betaalde baan niet aankunnen."

De Hoop Inpak
We lopen een aantal kamers door en staan plotseling in een grote loods. Hier worden de opdrachten van De Hoop Inpak uitgevoerd. Afgeladen stellages reiken tot het plafond. In de hoeken staan pallets en grote ijzeren bakken met een ontelbare hoeveelheid schroeven. Midden in de ruimte staat een hoge stapel zakken. Cora: “Dat is strooizout, een nieuwe opdracht. Al dat zout moet in kleinere emmers worden gedaan.” Naast strooizout zijn de mensen bij De Hoop Inpak bezig met het in elkaar zetten van ventilatieroosters, het verpakken van bouten en moeren en het vullen van glazen potten met spelkaartjes. Het leerwerkbedrijf is erg blij met de opdrachten van verschillende bedrijven. “We verdienen iets met de opdrachten, maar lang niet genoeg om quitte te draaien,” legt Christian uit. “Het gaat hier ook niet om winst draaien. De mens staat voorop.”

Dagopening
Om half elf verzamelt iedereen zich in de grote ontmoetingsruimte voor in het pand. Het is tijd voor pauze en de dagopening. Iedereen laat zich op een comfortabele bank zakken. Ook Sam, de hond, komt erbij liggen. Mathanje leest een stukje uit een bijbels dagboek. Daarna praat de groep erover. Cora: “Bij de dagopening mag iedereen vertellen wat hij vindt. Er is veel respect voor elkaar.” Na een lied vraagt Mathanje of er gebedspunten zijn. Er wordt gebed gevraagd voor zieke familieleden. “Ik heb ook iets,” zegt Christian aan het eind. “Een opdrachtgever van De Hoop Sieraden is zeer tevreden over het werk dat we voor hem uitvoeren. Daar wil ik de Heer graag voor danken.” Er is taart voor iedereen om dit te vieren.

Expert
Na de pauze laat Christian de afdeling De Hoop Sieraden zien. Hier is deelnemer Wim meestal te vinden. Het polijsten, reinigen en poetsen van zilver is helemaal zijn ding. Enthousiast laat hij de werking van de machines zien. Begeleider Christian is zichtbaar trots. “Wim heeft zich het afgelopen jaar ontwikkeld tot een expert op het gebied van polijsten.” Wim: “Ik word hier echt blij van. Vroeger had ik thuis zitten piekeren. Dit is veel beter.” Dat is precies wat Christian hoopt te bereiken. “Hele dagen thuis op de bank zitten, daar wordt niemand beter van. Het is goed om terug te zijn onder de mensen. Het maakt niet uit wat je doet, hoeveel of hoelang. Het is enorm goed voor je eigenwaarde om samen iets voor elkaar te krijgen.”

Werkvisie De Hoop zorgt dat mensen actief bezig kunnen blijven. Steun jij dit project?