"Ik was geen cliënt, maar een mens die van harte welkom is."

Nadat haar spullen werden beschadigd en ze werd gepest, was Aneline het zat. Ze vertrok uit Aruba. Hiermee wilde ze ook alle nare herinneringen achterlaten waarmee ze dagelijks werd geconfronteerd. Zoals een plek waar ze vaak langs liep voor haar werk: “Daar werd ik als kind misbruikt.” In Nederland wordt ze opgevangen door een vriendin. Die ‘hulp’ bestond echter uit het roken van weed en het gebruiken van speed. “Na een tijdje voelde ik dat de kleren van mijn lichaam af vielen: ik werd steeds magerder. Ik stond voor de spiegel en vroeg: ‘Wie ben ik? Wat gebeurt er met mij?’ Maar antwoorden had ik niet.” Ze besloot om te stoppen met drugs en kwam na een heftige periode in een kliniek terecht.

Bied jij hulp aan mensen zoals Aneline?

Gevangenis
Nadat de vader van Aneline hoorde dat ze verslaafd was, zocht hij haar op. Samen met een vriend die ervoor zorgde dat ze werd overgeplaatst naar een andere kliniek: De Hoop. Op 17 december 2012 arriveert Aneline daar. “Ik voelde me in een gevangenis en wilde het liefst gelijk weer weg. Maar ik kon nergens heen.” Ze vierde kerst bij De Hoop en ontving na afloop een sleutelhanger met daarop Johannes 14:6. Hierdoor ging ze nadenken. “Moet ik al mijn pijn en zorgen dan in de handen van God leggen? Het antwoord voelde als een dikke JA.”

Lofprijsavond
2013 was een intensief jaar voor Aneline. Ze had veel gesprekken met een psycholoog en een psychiater. Hiernaast ontdekte ze haar kracht: de Bijbel. “Ik maakte mijn eerste lofprijsavond mee en mijn eerste christelijke conferentie. Ik leerde: Open je hart voor God, vergeef jezelf en vergeef anderen. Mensen baden voor mij en ik voelde dat God altijd bij mij is. De pijn in mijn hart en haat voor bepaalde mensen, ebde langzaam weg.” Opeens was ze al maanden clean.

"Ik leerde: Open je hart voor God, vergeef jezelf en vergeef anderen."

Diploma
Aneline gaat werken bij Maatwerk, onderdeel van Werkvisie De Hoop en Vrienden van De Hoop. “Dat was een ervaring op zich,” vertelt ze. “Wil je huilen? Wil je dat iemand de tijd neemt om jouw verhaal te horen? Dat kon allemaal. Ik was geen cliënt, maar een mens die van harte welkom is. Ik ging naar school en haalde mijn eerste diploma. Ik was naar Nederland gekomen om te werken en nu kreeg ik steeds meer die ruimte.”

Foto
In 2014 kreeg Aneline weer telefonisch contact met haar moeder. Dit maakte veel los, maar toch bouwde Aneline haar leven steeds meer op. Uiteindelijk ontmoette ze haar familie weer: “Ik heb eindelijk een foto samen met mijn broer en mijn ouders. Dat is wat ik verlangde vanaf de eerste dag dat ik bij De Hoop was: het herstel van het contact. Ik ben nu zeven jaar clean. Ik dank God elke dag. Ik voel me echt een kind van Hem.”

Aneline heeft veel baat gehad bij de werkervaring die ze binnen De Hoop opdeed. Draag jij ook hieraan bij?

Bid, geef en/of kom in actie

Loop jij vast in het leven of zijn er problemen die je blijven beheersen? Er is hulp. Ga naar de website van De Hoop ggz voor alle informatie; we helpen graag verder.