“Ik heb mezelf teruggevonden”

Door een ernstige ziekte raakte Cora arbeidsongeschikt en werd ze steeds eenzamer. Na een paar moeilijke jaren krabbelt ze nu weer overeind. Ze heeft haar plekje gevonden bij leerwerkbedrijf De Hoop Maatwerk. “Uiteindelijk wil ik het liefst weer een betaalde baan. Bij Maatwerk kan ik me hierop voorbereiden. Ik geef niet op. Ik ben ervan overtuigd dat je gewoon kunt werken, ook al heb je een handicap.”

In de gezellige ontmoetingsruimte van De Hoop Maatwerk zit Cora samen met begeleider Mathanje gebogen over een haakwerkje. Het uitvogelen van het patroontje gaat gepaard met veel gelach. Cora: “Als ik hier ben doe ik meestal creatieve dingen. Ik naai bijvoorbeeld tasjes en nu leer ik haken. Daarnaast help ik bij de andere leerwerkbedrijven in het pand zoals bij het inpakwerk en het polijsten van sieraden.”

Zonnetje
Het is duidelijk waarom de begeleiders Cora typeren als het ‘zonnetje van Maatwerk’. Haar vrolijke lach klinkt door de ruimte en ze geeft enthousiast een rondleiding door het leerwerkbedrijf. “We hebben hier veel lol met elkaar,” vertelt Cora. “Ik geniet van de droge humor van de andere deelnemers. Mijn leven is de afgelopen maanden veel positiever geworden.”

Ziekte
Twaalf jaar geleden veranderde het leven van Cora drastisch. Ze kreeg een agressieve auto-immuun ziekte, een aandoening waardoor haar bindweefsel ging woekeren door heel haar lijf. Haar twee kinderen waren op dat moment elf en drie jaar oud. De strijd tegen de ziekte nam jaren in beslag. Pas na een flink aantal chemokuren was de ziekte gestabiliseerd. Cora krabbelde langzaam weer op. Na jaren in een rolstoel leerde ze weer lopen en zelfs fietsen. “Helaas is mijn lichaam door de ziekte erg beschadigd. Hierdoor werd ik afgekeurd. Ze zeiden dat het niet ging met ‘die handjes van jou’. Ik vond het erg moeilijk, want ik wilde zo graag aan de slag. Door mijn handicap bleef ik thuis zitten, in mijn eentje. Ik ben gescheiden en werd steeds eenzamer. Ik kwam alleen onder de mensen als ik boodschappen ging doen.”

Depressief
Cora voelt zich steeds ongelukkiger en bezoekt uiteindelijk de huisarts voor depressieve klachten. Die verwijst haar naar Stichting MEE, een organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking. “Via MEE kwam ik bij De Hoop Maatwerk terecht. Ik vertelde dat ik graag naaide en zij zeiden ‘Dan weten we wel een plek voor jou!’” Cora krijgt een participatiebaan bij Maatwerk aangeboden. Cora: “De eerste dag was even wennen! Al die mensen. Ik ben zo lang geïsoleerd geweest. In de tijd dat ik hier ben heb ik geleerd weer onder de mensen te zijn. Ik heb vrienden gemaakt. Het is zo mooi om te zien dat je hier kunt zijn wie je bent. Mensen worden gerespecteerd. Toen ik hier net was kon ik dat haast niet geloven. Ik word zo vriendelijk benaderd, dat ik gehandicapt ben maakt niet uit. Ik mag echt mezelf zijn.”

De tekst loopt door onder de afbeelding.

"Het is zo mooi om te zien dat je hier kunt zijn wie je bent."

Steeds vrolijker
Cora ontmoet op de leerwerkplek ook mensen die in behandeling zijn bij De Hoop voor een verslaving of psychische problemen. “Ik vind het bijzonder hoe mensen veranderen. Een tijd terug kwamen er bijvoorbeeld een paar jonge meiden bij. In het begin waren ze nog heel stilletjes. Ik zag ze gewoon vooruit gaan. Ze werden steeds vrolijker en gingen steeds meer praten.”

Praten over geloof
Maatwerk heeft een christelijke identiteit, maar iedereen is welkom, christen of niet. Elke dag komen alle deelnemers en begeleiders van Maatwerk bij elkaar voor de dagopening. Tijdens dit moment lezen ze uit de Bijbel, zingen en bidden samen. Ook praten ze over geloofsvragen. “Ik noem mezelf geen christen, maar ik geloof wel,” vertelt Cora. “Ik weet dat er meer is. De dagopening vond ik in het begin apart. Ik moest wennen aan het bidden en Bijbellezen. Nu ben ik blij met de dagopening. Ik vind het fijn om met elkaar praten over het geloof. Er is respect voor elkaars mening. Sinds ik bij Maatwerk zit ben zelf ook in in de Bijbel gaan lezen.”

Spijkertasjes
Twaalf maanden zit Cora nu bij Maatwerk. Ze merkt dat ze stapje voor stapje vooruit gaat. “Ik het begin was ik nog vaak heel verdrietig. Dat gaat steeds beter. Ik heb regelmatig gesprekken met de begeleiding, over hoe het gaat en wat ik in de toekomst wil doen.” Het liefst wil ze uiteindelijk weer een betaalde baan vinden. “Ik geef het niet op. Ik ben er van overtuigd dat je gewoon kunt werken, ook al heb je een handicap. Al is het maar voor een paar uur.” Ze glimlacht. “Mijn droom? Ik zou een eigen spijkertasjeslijn willen ontwikkelen. Het lijkt me ook al heel leuk om in een hobby-winkel te werken. Vroeger was ik alleen bezig met wat anderen wilden of vonden, niet met wat belangrijk was voor mezelf. Bij Maatwerk heb ik echt mezelf teruggevonden.”

Werkvisie De Hoop
Een passende werkplek voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is de missie van Werkvisie De Hoop, waarvan De Hoop Maatwerk een onderdeel is. Deelnemers worden gestimuleerd om naar vermogen actief te participeren in de maatschappij. Wilt u meer weten? Kijk dan op werkvisiedehoop.nl.

Lees meer over Werkvisie