“Cliënten moeten leren hun kwetsbaarheid te omarmen”
“Mensen vragen weleens ‘Moet je geen carrière gaan maken?’ Maar ik sta het allerliefst naast de cliënt. Ik raak nooit uitgeleerd.” Aan het woord is Toine (50), senior groepswerker bij De Hoop.
Als senior groepswerker begeleidt Toine zowel individuele trajecten als groepsgesprekken op de mannengroepen van De Hoop. De cliënten hebben naast verslaving heftige problemen zoals borderline of ernstige agressie. Toine: “Hulpverlening is echt een ambacht. Het is niet eenvoudig om aansluiting te vinden bij een cliënt en hem te helpen zijn doelen voor ogen te houden.” Toine is blij dat bij De Hoop professionaliteit en christelijke identiteit hand in hand gaan. “Mijn relatie met God helpt mij om de cliënten echt lief te hebben. Ik ben blij dat ik bij De Hoop verantwoording kan afleggen van wat ik geloof en in kan gaan op concrete vragen.”
In zijn werk leidt Toine onder andere groepsgesprekken. Hij vertelt: “Tijdens de groepsgesprekken behandelen we allerlei thema’s, maar het doel is elke keer hetzelfde: dat de cliënten leren praten met elkaar. De een moet een patroon van ik-gerichtheid doorbreken, een andere cliënt loopt zichzelf voorbij in zijn zorg voor de ander. Ik hoop dat iedereen in de groep leert mee te leven met de ander en daarbij gezonde grenzen stelt. Veel cliënten staan niet in contact met hun gevoelens, alleen de boosheid komt eruit. Terwijl juist die emoties een belangrijk aspect zijn. Cliënten willen daar niet aan. Ze willen hun problemen cognitief oplossen. Uiteindelijk moeten ze leren hun kwetsbaarheid te omarmen. Als hulpverlener ben je het voorbeeld daarin. Ik weet dat ik waardevol ben in Gods ogen. Dat fundament gun ik onze cliënten ook.”