Eenzaamheid herkennen

Er is maar één manier om erachter te komen of iemand last heeft van eenzaamheid: door het eenvoudigweg te vragen. Dat kun je op veel manieren doen, met respect voor de ander.

Een luisterend oor

Sommige mensen zouden met iemand willen praten, maar weten niet met wie. Ze zoeken een luisterend oor, willen hun hart luchten of gewoon contact. Ben jij dat luisterend oor? Anders kun je ook doorverwijzen. Vrijwilligers van Humanitas en Sensoor zijn online en zitten aan de telefoon. Ook met de kerstdagen en de jaarwisseling. Zij chatten en bellen met mensen die zich alleen voelen en (anoniem) hun verhaal kwijt willen.

Een luisterend oor

Een klein beetje hulp

  • Bied kleine praktische hulp aan. Help bij een klein klusje in huis, bijvoorbeeld een vastgelopen computer, het ontstoppen van de gootsteen, een lamp vervangen. Maak daarbij een praatje.
  • Grijp extreme weersomstandigheden (gladheid, hitte) aan als excuus om aan te bellen en te vragen hoe het ermee staat en of er hulp gewenst is.
  • Mogelijk kun je helpen om de weg te vinden in het hulpaanbod. Bijvoorbeeld omdat iemand niet zo handig is met internet of het moeilijk vindt contact op te nemen met het welzijnswerk, een vrijwilligersorganisatie of professionele hulp wanneer dat nodig is.
  • Help iemand geschikt en leuk vrijwilligerswerk te vinden. Want zelf vrijwilligerswerk gaan doen kan eenzame mensen helpen om nieuwe contacten te leggen. Uiteindelijk is het natuurlijk zo dat mensen zelf de stap moeten zetten om iets aan hun eenzaamheid te doen. Maar een steuntje in de rug kan helpen.
  • Voor mensen met meer ambitie: organiseer een open huis en nodig daarvoor enkele mensen uit en probeer hier regelmatig een eetclubje, spelletjesclub of knutselclub mee op te zetten. Of neem iemand op in je bestaande groepje of clubje.

Vraag zelf om hulp

Doe een beroep op de ander; iedereen is goed in iets. Iedereen wordt graag aangesproken op zijn kracht. Ook mensen die met eenzaamheid te maken hebben. Mogelijk kan je buurman juist jou helpen. Vraag om tips voor je eigen tuin. Vraag om planten water te geven of de brievenbus te legen bij langere afwezigheid. Geef na afloop een klein cadeautje.

vraag zelf om hulp

Leg contact

Je kunt iemand ook steunen zonder expliciet eenzaamheid bespreekbaar te maken. Gewoon door contact te maken. Nodig je buurman of -vrouw af en toe uit voor een kopje koffie. Ga op ziekenbezoek. Of bied iemand een bosje bloemen of een paar mooie takken aan uit eigen tuin. “Excuus, wij hebben zoveel, kunnen we je er een plezier mee doen?”

Ik voel me zelf eenzaam. Wat nu?

Help mensen die alleen en geïsoleerd zijn geraakt door verslaving en psychische problemen!