Het inloophuis: zo gaat het nu

De deuren zijn weer open! Sinds augustus kunnen daklozen, eenzamen of mensen die een praatje zoeken weer terecht bij het Inloophuis in Dordrecht. Wél met een papieren stoplicht op de deur: bij rood licht is het even wachten tot er weer plek is.

“We proberen steeds te kijken wat we nog wél kunnen”, vat coördinator Carl van den Berg de aanpak samen. Het Inloophuis is daarom sinds de opening opgedeeld in drie ruimtes. Een ruimte om vrij binnen te lopen, een ruimte om op afspraak hulp te krijgen bij praktische problemen en een ruimte voor de vrijwilligers. Daar is ook op afspraak de gelegenheid om te douchen of een knipbeurt te krijgen.

"We zijn blij als we aan het eind van de week iedereen konden spreken"

Inloophuis De Hoop Dordrecht

Minder bezoekers mogelijk

De impact van de coronacrisis op het Inloophuis is groot. Carl: “We ontvingen normaal gesproken tachtig tot honderdtien bezoekers per dag. Nu zijn dat er zo’n dertig. We zijn blij als we aan het eind van de week iedereen konden spreken.”

De bezoekers ervaren de maatregelen verschillend. “Sommige mensen vinden het allemaal maar niets. We horen vaak terug dat daklozen de gezamenlijke momenten missen, zoals de maaltijd. Anderen zijn juist blij dat ze nu face-to-face een gesprek kunnen hebben. Door de plexiglas-scheidingen en de afstanden is er juist meer privacy voor een goed gesprek.”

“We horen vaak terug dat daklozen de gezamenlijke momenten missen”

Inloophuis De Hoop Dordrecht

Het Inloophuis denkt erover na om opnieuw maaltijden uit te gaan delen, net als in het begin van de lockdown. Dit keer lunchpakketjes, die ze dan opnieuw via het uitgifteluikje uitdelen. De warme maaltijd die er altijd was, zal nog even op zich moeten laten wachten.

Steun jij het Inloophuis in deze periode?