Gerald Troost: voor velen een bekende naam in christelijk Nederland. Wat minder bekend is, is dat hij ook medewerker was bij De Hoop. We spraken Gerald over zijn werk bij De Hoop en zijn nummer ‘Goede Strijd’ dat hij schreef naar aanleiding van zijn werk. 

Velen zullen bij zijn naam denken aan muziek, maar buiten dat heeft Gerald Troost ook als thuisbegeleider bij De Hoop gewerkt. Wij spraken hem in 2021: “Ik ben opgeleid als maatschappelijk werker. In mijn jongere jaren heb ik ook minderjarige asielzoekers en blinde mensen begeleid. Dus ik weet een beetje hoe het eraan toe gaat in de zorg. Dat is inmiddels wel zo’n vijftien jaar geleden, want daarna ben ik echt actief bezig gegaan met mijn eigen bedrijf in de muziek.”

Ommekeer
De coronatijd heeft er bij veel artiesten ingehakt, zo ook bij Gerald. “Tot anderhalf jaar geleden hadden zowel mijn vrouw Nelinda als ik geen baan en leefden we volledig van de muziek. Toen de coronacrisis kwam, schoten we wel even in de stress. We hadden helemaal niks meer staan, alles werd afgezegd. Inmiddels is mijn vrouw voorganger bij de kerk Mozaïek 0318 in Veenendaal, waar ze het erg naar haar zin heeft en veel tot zegen kan zijn. Een aantal maanden later ben ik gevraagd om bij De Hoop te komen werken. Dat leek me wel wat. Het was een moeilijke tijd, maar het is toch nog goed gekomen”, zegt hij lachend. “De coronatijd heeft ons echt tot mooie, nieuwe dingen gebracht.”

Geraakt
Gerald werkt in 2021 en 2022 drie dagen per week bij De Hoop. De rest van de dagen besteedt hij aan muziek en andere projecten. “Als thuisbegeleider bezoek ik cliënten en werken we aan verschillende levensgebieden, zoals lichamelijke en geestelijke gezondheid, een stukje dagbesteding en het opbouwen van een sociaal netwerk. Uiteindelijk met als doel om hun leven naar een next level te krijgen. De verhalen die ik hoor van cliënten raken mij als persoon. Ik ervaar liefde voor mensen, wie ze ook zijn of wat ze ook gedaan hebben. Ook bid ik vaak voor mensen als daar ruimte voor is. Tegelijkertijd leer ik zelf heel veel. Waar het werk in de muziek wat vluchtiger en solistischer is, merk ik dat dit werk meer van de lange adem is. Je loopt veel langer met mensen op. Het leert mij om op een open, onbevooroordeelde manier naar de ander te kijken en loyaal te blijven, ook als de ander in de ellende zit.”

Nieuw nummer
Vanuit zijn bewogenheid met de cliënten die hij begeleidt raakt Gerald geïnspireerd en schrijft hij een nieuw nummer, ‘Goede strijd’. “Het nummer is ontstaan vanuit de relatie met cliënten. Zij die net als ik vallen en soms dingen doen die niet handig zijn. Ik ervaar echt dat God wil aanmoedigen om vol te houden, om de goede strijd te strijden. Dat is ook de strekking van het lied: we mogen weten dat als we zijn gevallen, God ons weer omhoog wil trekken. We mogen weer opstaan en opnieuw beginnen. Het is best een vrolijk lied geworden met blazers en een band, ondanks dat de problematiek misschien wat zwaarder is. De vrolijkheid in het lied zit ‘m erin dat er hoop is. Hoewel we soms vallen: er is altijd de mogelijkheid onszelf te herpakken dankzij de genade van God. Het lied is voor een ieder die struikelend achter Jezus aangaat.”

"De verhalen die ik hoor van cliënten raken mij als persoon. Ik ervaar liefde voor mensen, wie ze ook zijn of wat ze ook gedaan hebben."

Dag van Hoop
Tijdens de Dag van Hoop, de open dag van De Hoop die plaatsvond op 11 september 2021, bracht Gerald zijn nieuwe nummer voor het eerst live ten gehore. “Ik ben dankbaar dat ik dit lied heb mogen schrijven en voor het eerst live heb mogen zingen tijdens de Dag van Hoop. Mijn vrouw sprak deze dag, ik zie het als een voorrecht dat we dit samen mochten doen.”

Songtekst
We vragen Gerald welk gedeelte van het lied er voor hem uitspringt. Hij citeert:

“Geef mij al je scherven en schade.
Ik kwam ooit met een doel hier op
aarde. Om jou te vergeven. Om met
jou te leven! Keer je naar Mijn licht
en Mijn goedheid. Vul je met genade
en waarheid. Niets houdt Mij tegen.
Ik geef jou Mijn zegen.

Dat wens ik cliënten bij De Hoop ook toe. Een leven waarin ze vrede mogen ervaren met zichzelf, met de ander en met God.”

Meer weten over het werk van Gerald? www.geraldtroost.nl.

Luister Goede Strijd op Spotify

"Het lied is voor een ieder die struikelend achter Jezus aangaat."

Dit artikel verscheen in Hoop magazine, editie september 2021.