“Het verleden kun je niet ongedaan maken, maar de toekomst kun je wel sturen.” Vurig sprak voorganger Leen Koster in de eerste februariweek tot cliënten van De Hoop. Ze kwamen samen voor de 3-daagse conferentie die elk kwartaal plaatsvindt. Het thema was: “God is je niet vergeten.” Juist omdat cliënten veel hebben meegemaakt, is het belangrijk om hun te vertellen dat er altijd iemand is die om hen geeft.

Abraham en Lot
De eerste dag vertelt Koster over het maken van keuzes: “Je bent waarschijnlijk in behandeling vanwege verkeerde keuzes. God heeft ons een vrije wil gegeven om keuzes te maken. Dat je hier zit is ook een keuze en ik ben blij dat je die keuze hebt gemaakt.” Ook in de Bijbel lezen we over verkeerde keuzes, vertelt hij. “Denk bijvoorbeeld aan de geschiedenis van Abraham en Lot. Lot kiest voor het meest vruchtbare land. Uiteindelijk worden de goddeloze steden die daarop gebouwd zijn, volledig door God verwoest.” Terwijl Koster over God vertelt aan de hand van Bijbelse voorbeelden en verhalen uit zijn eigen leven, hangen de cliënten aan zijn lippen. Af en toe klinkt er een instemmend ‘amen’.

"Je bent waarschijnlijk in behandeling vanwege verkeerde keuzes. Dat je hier zit, is ook een keuze en ik ben blij dat je deze keuze hebt gemaakt."

Aan boord
De conferentie werd drie ochtenden gehouden. Tijdens dag twee sprak Koster over het verleden, dat geen vijand voor de toekomst moet zijn. Dit deed hij aan de hand van de geschiedenis over de verloren zoon. De zoon had fouten gemaakt, maar toch ontving hij een warm onthaal van zijn vader bij terugkomst. Ook dag drie was een indrukwekkende dag. De vraag “Is Jezus bij jou aan boord?” werd besproken. Dagelijks zaten er zo’n 60 bezoekers in de zaal van Vrienden van De Hoop, kijkers via de livestream niet meegerekend. Coördinator pastoraat Dirk de Boer: “Iedere dag was de aanwezigheid van God merkbaar. Veel levens zijn geraakt deze dagen en nieuw perspectief op de toekomst werd geopend.”

De conferenties zijn mogelijk dankzij giften aan Vrienden van De Hoop. We willen gevers dan ook hartelijk danken voor de bijdrage. Bid je mee dat de cliënten de gesproken woorden met zich meedragen in hun hart?