"Psychologisch kun je van alles doen, maar alleen Jezus heelt echt"

Carianne stelt in haar werk Christus centraal. “Psychologisch kun je van alles doen, maar alleen Jezus heelt echt. Als in de seculiere wereld iemand geen zelfvertrouwen heeft, gaat een psycholoog proberen een negatief zelfbeeld om te bouwen naar een positief zelfbeeld. Ik zie het in de Bijbel anders. Adam en Eva hadden geen zelfbeeld. Ze hadden een Godsbeeld: ze wisten dat God aanwezig was. Als je dat Godsbeeld centraal stelt, ga je guller leven. Dan is er steeds minder ruimte voor trots, woede of jaloezie. Dan gaat het om je eigen leven en niet om wat er in het leven van een ander beter gaat dan in het jouwe. Dat geeft een geweldige vrijheid.”

We vragen of er problemen zijn waar vrouwen sneller tegenaan lopen dan mannen. Carianne: “Generaliserend kun je stellen dat vrouwen erg bezig zijn met de vraag wat de ander van hen vindt. Dat werkt zo verlammend. Vrouwen hebben ook de neiging om conflicten te mijden en ze vergelijken zich enorm met anderen. Ze gunnen zichzelf minder dan wat mannen zich gunnen en vinden het vaak lastiger om van zichzelf te houden.”

Carianne vindt het cruciaal dat vrouwen wel van zichzelf leren houden. “Anders kan je de ander niet werkelijk liefhebben. We denken van wel, maar dan geef je liefde vanuit de verwachting dat je iets terugkrijgt of omdat het moet. Dat heeft niets te maken met schatten in de hemel verzamelen. Als je alleen naar je schoonmoeder gaat omdat je vindt dat het moet, bid dan dat je uit liefde naar haar toe kunt gaan. Ik geloof oprecht dat als we een persoon met wie we moeite hebben steeds opnieuw in Gods handen leggen, God bereid is om ons liefde voor hen te geven en inzicht in de vraag waarom we zo’n moeite met hen hebben.”

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor de Ladiesnight.

Aanmelden