Nee, ze wil niet met naam en toenaam in het artikel*. “Daar gaat het niet om”, zegt ze gedecideerd. Het noemen van haar leeftijd, levert geen bezwaar op: 94 lentes ‘jong’. Dat ‘jong’ slaat met name op haar geestelijke gezondheid. “Lopen wordt wat moeilijker.”

“Wat een fantastisch idee om mooi antiek te laten veilen voor De Hoop”, valt ze met de deur in huis. “Ik las het en wist meteen: hier doe ik aan mee. Ik heb iets speciaal met De Hoop.”

Hoe kan ik meedoen met deze actie?

Mijn kinderen hadden geen belangstelling

Zo gezegd, zo gedaan. Het antiek wisselde van eigenaar. Ze liet oude porseleinen schotels, antiek zilveren gebruiksvoorwerpen, een schilderij, sierraden en een verzameling oude munten veilen voor het werk van De Hoop.  “Natuurlijk heb ik dit vooraf besproken met mijn kinderen. Zij vonden het prima. En eerlijk is eerlijk, ze hadden voor de meeste spulletjes, echt geen belangstelling.”

 

In de put

“Zo gaat dat”, vervolgt ze. “Wat ik mooi vind, is misschien wel wat gedateerd voor een ander. Dat hoor ik wel vaker van leeftijdsgenoten. Ook hun kinderen zitten echt niet te wachten op antieke spullen die ze in de loop der jaren hebben verzameld. De vrees is dan ook dat er veel verdwijnt richting de kringloop, of erger, in de kliko als de erfenis moet worden verdeeld.
Waarom schenken aan de Hoop? In de eerste plaats vind ik het idee geweldig. Daarnaast heb ik met de Hoop iets speciaals. Toen ik erg in de put zat vanwege verlies, bood de Hoop uitkomst. Ze hielpen mij met mijn verdriet om te gaan.”

"Toen ik erg in de put zat vanwege verlies, bood de Hoop uitkomst. Ze hielpen mij met mijn verdriet om te gaan."

Erediensten

“Daarbij, de hulp beperkt zich niet tot gesprekken alleen. Het gaat dieper. Veel dieper, als je begrijpt wat ik bedoel. Het heeft mij enorm geholpen dat naast goede gesprekken er voor mij werd gebeden. En wat kan ik genieten van de erediensten en de bijeenkomsten bij De Hoop. Dat gun ik iedereen die om wat voor reden dan ook geen uitkomst ziet.”

Iedereen verdient een nieuwe kans

De samenwerking tussen Vrienden van de Hoop en het gerenommeerde Zeeuws Veilinghuis, werpt zijn vruchten af. De eerste veiling in oktober 2022, waarbij waardevol antiek van mensen die De Hoop steunen, leverde ruim 2700 euro op. Een prachtige opbrengst!

Ook voor de komende veiling hebben zich weer enkele mensen gemeld die sommige waardevolle stukken voor De Hoop willen laten veilen. De opbrengst wordt zonder de gebruikelijke veilingkosten, in z’n geheel overgemaakt aan De Hoop. “Dat doen we, omdat we De Hoop willen ondersteunen om mensen een nieuwe kans te geven”, aldus Renee de Visser, directeur van het veilinghuis.

*Wegens de privacy staat bij dit artikel een gefingeerde foto.

Spreekt het veilingidee u aan, neemt u dan contact op! U kunt ook uw antiek aanmelden via het formulier.