Paula (39), haar man en twee zoontjes zijn kernbewoners in een Huis van Hoop. Ze delen in hartje Gorinchem hun leven met twee andere kernbewoners en twaalf cliëntbewoners: mensen die in een Huis van Hoop vaardigheden leren om daarna zelfstandig te kunnen wonen.

Paula vertelt enthousiast: “Ik houd van de doelgroep, ik houd van de dynamiek van de woongroep: iedereen is bezig met zijn of haar persoonlijke ontwikkeling. Door samen te leven kunnen we met elkaar meeleven en van elkaar leren. Mensen zijn vaak bang voor mensen met een psychiatrische problematiek en een verslavingsverleden. Dat zijn mijn man en ik niet. De bewoners geven zin aan mijn leven. Ik geniet van ze en zij genieten op hun beurt van ons en onze kinderen.”

"Door samen te leven kunnen we met elkaar meeleven en van elkaar leren."

Van betekenis voor elkaar
Paula’s ideeën over hoe het is om in een Huis van Hoop te wonen, zijn behoorlijk veranderd. “Van tevoren dacht ik: als ik dit doe, kan ik iets voor een ander betekenen. Nu zie ik hoe mooi het is dat zij ook iets voor mij kunnen betekenen. Voor ieder mens is het waardevol als hij iets voor een ander kan doen. Dat geeft voldoening en eigenwaarde. Toen ik laatst buikgriep had, appten ze: ‘Kan ik boodschappen doen?’ Een jonge knul die hier woont, is dol op mijn kinderen en zij op hem. Die vroeg of hij op de kinderen mocht passen.”

Genieten van de simpele dingen
“We voelen ons gelukkig in het Huis van Hoop; ik zou niet zomaar meer in een rijtjeshuis kunnen wonen. Ik geniet van de simpele dingen, bijvoorbeeld een spelletjesavond. In de zomermaanden zijn we met z’n allen veel buiten. Het is ook bijzonder om te zien dat onze zoontjes onbewust een grote rol spelen in huis: mensen genieten van hen en gedragen zich beter vanwege hen.”

"Voor ieder mens is het waardevol als hij iets voor een ander kan doen. Dat geeft voldoening en eigenwaarde."

Dagelijks leven
We vragen Paula hoe het dagelijks leven eruitziet in een Huis van Hoop. Ze legt uit: “De groep heeft een eigen dagstructuur. Wij voegen daar als gezin in. We zijn drie keer per week bij de dagopeningen en drie keer per week eten we mee. We vieren met elkaar de christelijke feestdagen en proberen weleens aan te sluiten als er gezamenlijke activiteiten worden ondernomen zoals een middag naar het strand of een wandeling in het bos.”

"De cliëntbewoners komen graag bij ons: om een kopje koffie te drinken of te eten. Wij komen bij hen; dat vinden ze leuk. "

Kernwaarden
“We hebben met het andere bewonersechtpaar ook kernwaarden opgesteld voor het huis, waarin we aangeven hoe we met elkaar, onze tijd en onze leefruimte om dienen te gaan. Wij als kernbewoners bepalen die kernwaarden, want de cliëntbewoners gaan en komen en wij blijven. Uiteraard bespreken we ze met elkaar en discussiëren we erover. Maar we verwachten wel dat iedereen zich hiernaar gedraagt en we spreken elkaar erop aan als dit niet het geval is. Verder delen we gewoon het leven. De cliëntbewoners komen graag bij ons: om een kopje koffie te drinken of te eten. Wij komen bij hen; dat vinden ze leuk. Er is iemand die dan speciaal chocolade gaat halen, omdat ik dat zo lekker vind.”

Geloof

Bewoners van het Huis van Hoop zijn niet allemaal christen. Wat voor rol speelt het geloof in het huis? Paula vertelt: “Bij de dagopeningen hebben we mooie gesprekken. We hebben zoekende zielen. We denken erover een soort alpha-cursus te houden, maar ja, we werken ook allemaal: het is woekeren met de tijd. Mijn eigen geloof is niet veranderd sinds ik hier woon. Ik heb wel geleerd me meer open te stellen, kwetsbaar te zijn over mijn geloof, maar ook over dagelijks zaken. Als een bewoner me vraagt hoe het is om moeder te zijn, hang ik niet alleen een mooi verhaal op, maar zeg ik ook hoe moeilijk het kan zijn. Een tijdje geleden kon ik een paar weken niet werken omdat ik oververmoeid was. Dat kan ik ook gewoon zeggen. Ik hoef niet groot en sterk te zijn.”

Wie wonen er in een Huis van Hoop?

Huizen van Hoop zijn bedoeld voor volwassenen die psychisch stabiel zijn, maar nog niet zelfstandig kunnen wonen als gevolg van vaak langdurige psychische klachten en/of een verslavingsverleden. Deze bewoners worden door deskundige zorgprofessionals begeleid. Daarnaast wonen er kernbewoners in een Huis van Hoop. Zij leveren een bijdrage aan een gezond leefklimaat en ondersteunen de bewoners in hun herstelproces.

Giften van Vrienden van De Hoop maken dit werk mede mogelijk. Draag jij bij aan deze gezonde en helende leefomgeving?