Marieke Rijke is als vrijwilliger interieurcoach op de afdeling Postklinische Behandeling met Wonen bij De Hoop. Samen met cliënten maakt ze de huiskamers op de afdeling gezellig door meubels te vervangen en spulletjes te kopen tegen een klein prijsje.

“Ik vind het erg leuk om creatief bezig te zijn,” vertelt Marieke. “Thuis ben ik ook altijd dingen aan het maken. Op een gegeven moment dacht ik: ik heb dit nu zoveel voor mezelf gedaan, ik wil mijn creativiteit inzetten voor anderen. Dat was mijn gebed naar God. En dat gebed werd verhoord. Ik kan mijn creativiteit nu helemaal kwijt op de afdeling.”

Uitdaging
Toen Marieke begon als interieurcoach stond ze voor een uitdaging. “Er stonden allerlei bij elkaar geraapte spullen. De uitdaging was om met een heel beperkt budget er iets gezelligs van te maken. Met plantenstekjes die ik nog thuis had en bakken met wilde bloemenzaad heb ik wat sfeer gecreëerd. Ik ben er wel achter gekomen dat je met heel weinig geld heel veel leuke spullen kan vinden. Zo scoorden we via Marktplaats een hoekbank, zo goed als nieuw, voor een tientje.”

Betrokken
Naast het stylen van de woonkamers is Marieke ook betrokken bij de cliënten. “Soms help ik weleens iemand met het opruimen van zijn of haar kamer of geef ik advies. Het komt ook vaak voor dat cliënten hun verhaal met mij delen. Dan probeer ik echt naar hen te luisteren en de tijd voor ze te nemen. Sinds kort pas ik ook op het kindje van een cliënt.”

Droom
Er verschijnt een grote glimlach op Mariekes gezicht wanneer ze vertelt over haar droom. “Ik droom ervan om ooit ook eens op andere afdelingen mensen te helpen om met weinig geld hun woonplekje gezellig te maken. Het liefst zou ik een eigen ruimte willen waar mensen leuke spullen kunnen brengen, zodat ik dat weer door kan geven en cliënten een fijne woonomgeving kan geven. Een soort van eigen winkeltje.”

Kleur en licht
Het raakt Marieke dat mensen in deze maatschappij niet goed mee kunnen komen. “Daarom wil ik kleur en licht brengen in het leven van cliënten door een fijne plek te creëren. Dat ze daar doorheen mogen voelen dat ze waardevol zijn. Door het gezellig te maken of me open te stellen voor iemand, hoop ik iets te betekenen voor een ander. Juist door de kleine dingen heen.”

Ook interesse in een vrijwilligersfunctie? Maak een verschil!