Je nalatenschap regelen, dat doe je niet zomaar. Dit is ook de ervaring van meneer en mevrouw de Jong*. “Het is emotioneel belastend. Je weet dat je het moet regelen, maar je stelt het steeds uit.” Het echtpaar besloot een aantal stichtingen, waaronder De Hoop, op te nemen in hun testament. Ze vertellen hoe zo’n proces verloopt.

Waarom besloten jullie goede doelen op te nemen in jullie nalatenschap?
“We hebben zelf geen kinderen en we weten dat het leven eindig is. We willen dat ons leven niet alleen zinvol is voor onszelf, maar ook voor anderen, zodat zij een goede toekomst hebben. Uitdelen is mooi, daar word je blij van.”

"We willen dat ons leven niet alleen zinvol is voor onszelf, maar ook voor anderen, zodat zij een goede toekomst hebben."

Ervaring nalaten nalatenschap goed doel

Was het moeilijk om een nalatenschap af te sluiten?
“Uiteindelijk viel het erg mee. De notaris was aardig en hij hielp ons goed. Het was vooral lastig de eerste stap te zetten. We stelden het steeds uit. Op een gegeven moment waren we op vakantie. De remmen van onze huurauto begaven het en we hadden bijna een ernstig ongeluk. Dat was voor ons aanleiding om naar de notaris te stappen. Het had zomaar fout kunnen gaan en dan hadden we niets geregeld. In dat geval zou alles naar de staat gaan. Terwijl we zelf een hoop goede manieren wisten om onze erfenis te besteden.”

"Het was vooral lastig de eerste stap te zetten."

Hoe hebben jullie de goede doelen uitgekozen?
“We steunen al jaren een aantal doelen die we zorgvuldig hebben uitgekozen. Organisaties die echt ons hart hebben op het gebied van evangelisatie, armoede, verslaving en vervolging. Voor ons zijn drie dingen belangrijk: een christelijke signatuur, een Nederlandse stichting en een goed financieel beheer. Deze goede doelen nemen we ook op in onze nalatenschap.”

Hebben jullie nog meer zaken geregeld?
“Jazeker. Als we door welke oorzaak dan ook handelingsonbekwaam zouden worden (zoals door dementie), zal een ander noodgedwongen onze financiën gaan beheren. We vinden het geen fijn idee dat in zo’n geval onze ondersteuning aan deze doelen onbedoeld beëindigd zou kunnen worden. Daarom heeft onze notaris naast het gewone testament ook een levenstestament opgesteld, waarin deze financiële zaken geregeld zijn. Dat geeft ons een gerust gevoel.”

Nalaten nalatenschap goed doel

Waarom spreekt De Hoop jullie aan?
“Het werkt raakt ons, daarom steunen we De Hoop al meer dan twintig jaar! Er zijn veel mensen die uit een ellendige situatie komen. Bij De Hoop zetten bevlogen christenen zich met hart en ziel in voor deze mensen. Ze krijgen kans op een nieuw leven. Daarnaast is Vrienden van De Hoop open over hoe de giften worden besteed. Dat vinden we erg belangrijk.”

"Er zijn veel mensen die uit een ellendige situatie komen. Bij De Hoop zetten bevlogen christenen zich met hart en ziel in voor deze mensen."

Hebben jullie nog tips voor mensen die over dit onderwerp nadenken?
“Doe goed onderzoek voor je een notaris uitkiest. Zij hanteren veel verschillende tarieven. Durf vooral de stap te zetten!”

Overweeg je een nalatenschap? Bekijk dan alle vormen van nalaten of neem contact op om je overweging te bespreken.

*Wegens de privacy zijn de namen en foto’s gefingeerd. Naam en adres zijn bekend bij de redactie.