Het verhaal van Sergej
Sergej was nog maar twee toen hij vanwege oorlog uit Armenië vluchtte en zijn thuis vond in Nederland. Zijn leven leek succesvol toen hij vanaf zijn zestiende fulltime vechtsporter werd. Maar door omgang met verkeerde vrienden belandde hij in een duistere wereld. De spanningen die dit met zich meebracht, verdoofde hij met drugs en medicijnen.
Nadat Sergej vijf jaar verslaafd was, kwam hij bij De Hoop terecht. “Toen ik hier net kwam kon ik tien slechte eigenschappen van mezelf opnoemen, maar niet drie goede. Nu heb ik mijn eigenwaarde teruggekregen en weet ik waar ik goed in ben. Tijdens mijn behandeling sportte ik veel; het was een uitlaatklep waardoor ik mijn emoties kon ontvluchten. Wanneer ik me lichamelijk goed voelde, ging het geestelijk ook beter. Hierdoor lukte het me om af te kicken.”
"Wanneer ik me lichamelijk goed voelde, ging het geestelijk ook beter"
Sportopleiding
Zijn passie voor sport bleef niet onopgemerkt. Sergej kreeg de mogelijkheid om een sportopleiding boksen te volgen. Ook is hij gestart met de opleiding ervaringsdeskundigheid (tegenwoordig heet dit het ontwikkeltraject) bij De Hoop. Beide opleidingen vormen de basis bij zijn sportlessen op Dorp De Hoop. Hierbij gebruikt hij boksen als middel om mensen te helpen die vastlopen op verschillende levensgebieden.
Gedragsverandering
“Tijdens, voor en na de bokslessen probeer ik met deelnemers in gesprek te gaan. Na enkele lessen merk ik gedragsverandering en meer doorzettingsvermogen. Ze mogen niet opgeven als het moeilijk wordt. Als dat wel voorkomt, ga ik met ze in gesprek: gebeurt dit vaker in jouw leven? Overigens train ik geen boksers als ik merk dat ze hierdoor agressief gedrag vertonen.”
"Bij alles wat mij teveel in bezit neemt, gaat er een rood lampje branden"
Rood lampje
Of sporten geen nieuwe verslaving is? “Voor mij is sporten een lifestyle, ik kan zonder. Bij alles wat mij geestelijk te veel in bezit neemt, gaat er een rood lampje branden en denk ik: nu moet ik oppassen dat ik er niet in meega. Het signaleren hiervan leerde ik bij De Hoop en staat beschreven in mijn terugvalpreventieplan.”
Dankbaar
Hoe ziet Sergej de toekomst voor zich? “Ik wil verder studeren, want ik heb ontdekt dat ik hersenen heb. Ik zie mezelf therapie geven waarbij sport helpt bij herstel. Dit alles kan ik doen door Jezus die ik leerde kennen tijdens mijn periode bij De Hoop. Door Hem is mijn praten, denken en zicht veranderd. Hij heeft mij kennis en dankbaarheid gegeven.”