Ontwikkeltraject: persoonlijke ontwikkeling en groei

Sinds 2023 is de Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid doorontwikkeld. Dit programma heet nu het ‘ontwikkeltraject’. Bij het ontwikkeltraject van De Hoop werken cliënten aan hun persoonlijke ontwikkeling en groei.

“Ik dacht dat ik niet meer kon leren. Nu ben ik dik geslaagd en alweer bezig met de volgende stap in mijn opleiding.” Jan (63) is deelnemer van het ontwikkeltraject van De Hoop. Dankzij dit programma hebben oud-cliënten een grotere kans op een betaalde baan, bijvoorbeeld als ervaringsdeskundige. Ook stromen studenten door naar andere vervolgopleidingen binnen de zorg. Zo kunnen ze hun eigen ervaringen inzetten om anderen te helpen. Jan: “Het is maatwerk, afgestemd op de deelnemer. Samen met de begeleiding kijk je welke talenten je wilt ontwikkelen en wat hiervoor nodig is.”

Doneer nu

Jan: “Ik zet mijn leven in om lotgenoten te helpen!”

Jan van het ontwikkeltraject portret

'Als het Jan lukt, dan lukt het mij misschien ook!'

Jan was jarenlang verslaafd aan cocaïne en drank. Hij viel steeds weer terug. Jan: “In drie weken kun je lichamelijk vrij zijn van verslaving. Maar dan ben je er echt nog niet. Het moeilijkste is om het leven zonder verslaving vol te houden. Mijn gedrag moest ik volledig veranderen. Ik heb een totale ommekeer gemaakt. Dat was zonder Gods hulp en zonder Zijn zegen nooit gelukt.”

Gods liefde doorgeven
Na een lang proces ontdekt Jan dat sport hem helpt om terugval te voorkomen. Door te sporten kan hij zijn emoties verwerken en ontspannen. Via het ontwikkeltraject zet hij zich nu in voor cliënten van De Hoop. “Ik heb de opleiding Fitnesstrainer A gehaald. Nu volg ik de opleiding Fitnesstrainer B en geef ik als vrijwilliger drie keer per week sportcoaching aan cliënten. Dat voelt voor mij als mijn opdracht van God. Ik wil Zijn liefde doorgeven en mijn leven inzetten om lotgenoten te helpen. Mijn belangrijkste boodschap aan elke cliënt is dat je jezelf moet onderzoeken. Wat is goed en wat is slecht voor mij? Wat heb ik nodig om vol te houden?” Hij krijgt veel positieve reacties van de cliënten die hij begeleidt. “Ze zeggen: ‘Als het Jan lukt, dan lukt het mij misschien ook wel!’ Door mijn verhaal krijgen ze hoop.”

Het ontwikkeltraject draait grotendeels op giften.
Jouw gift aan dit project werkt twee kanten op. Jan deelt hoop uit aan de cliënten die nog middenin hun behandeling zitten. Zijn voorbeeld helpt hen om de goede weg in te slaan, naar een verslavingsvrij leven. Tegelijkertijd is dit traject ook cruciaal voor Jan zelf. Dankzij jouw gift bouwt hij aan zijn eigen toekomst.

Help mensen zoals Jan een nieuwe toekomst op te bouwen!

"Ik wil anderen behoeden voor wat ik heb gedaan"

Lees het verhaal van Ruud

"Ik gebruik boksen als middel om mensen te helpen die vastlopen op verschillende levensgebieden."

Lees het verhaal van Sergej
sergej en het ontwikkeltraject