Licht fotograferen

Jaap werkt als fotograaf in een nichemarkt: de verlichtingwereld. Hij vertelt: “Ik ben erin gerold door mijn persoonlijkheid en aanleg. Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind. Ledlicht is bijvoorbeeld heel lastig te fotograferen, door de grote contrasten tussen licht en schaduw. Er zijn honderden bedrijven in Nederland met licht bezig. Ik ben op hun websites gaan kijken. Ze hadden projecten van tonnen en dan stond er een foto bij die met een telefoon genomen was. Ik ben die bedrijven gaan benaderen, met de boodschap: ik denk dat ik wat voor jullie kan betekenen.”

"Ik vind dit talent een geschenk van God"

Fotograaf Jaap Lotstra

Controle

Jaap heeft een lange geschiedenis in de fotografie. “In de analoge tijd was het een hobby van me, maar je had nooit grip op het resultaat. Je leverde een rolletje in en dan moest je maar afwachten. Je kreeg altijd iets gemiddelds terug. In 2003 schafte ik via de drukkerij waar ik werkte een pc aan, via pc privé. Je kreeg er een digitale camera bij. Het was een heel simpel ding, maar ik had voor het eerst controle. Als ik de sluitertijd of het diafragma aanpaste, kreeg ik een andere foto. Ik vond het fascinerend. Ik ging steeds meer fotograferen.”

Eerste opdracht

Uiteindelijk maakt Jaap de stap naar fotografie als werk. “De drukkerij had een klant, een hotel, waar de fotograaf die ze hadden ingehuurd niet kwam opdagen. Ik zei: ‘Zal ik het proberen? Ik doe het voor de helft van de prijs.’ Dat was mijn eerste opdracht en dat hotel is nog steeds een klant. Door hen ben ik ook mijn bedrijf begonnen. Ze wilden mij zwart betalen, maar dat wilde ik niet: dat vind ik een vorm van liegen. Toen zeiden ze: ‘Ga naar de Kamer van Koophandel en stuur een btw-factuur.’ Ik ging een dag minder werken bij de drukkerij en werd steeds professioneler. Uiteindelijk kon ik fulltime de fotografie in. Ik heb er nooit spijt van gehad.”

Technische uitdaging

Jaap start als allround fotograaf: “Ik deed bruiloften, begrafenissen, portretfotografie, reportages en productfotografie; alles wat los en vast zit fotografeerde ik. In 2018 ging ik nadenken: ‘Wat vind ik nou het allerleukste om te fotograferen?’ Dat is toch de technische uitdaging: architectuur, interieur, licht en 360graden fotografie. Al het andere heb ik van mijn website gehaald. Dat was heel spannend, maar het was de juiste keuze. Het is ontzettend leuk om iets zo in beeld te brengen dat het zelfs mooi is voor de neutrale kijker. Ik vind dit talent een geschenk van God, vooral ook omdat ik autodidact ben. Ik heb financieel een beter leven gekregen, maar ook een leuker leven. Ik heb nooit het idee dat ik aan het werk ben, al ben ik midden in de nacht aan de slag of moet ik voor een opdracht naar Maastricht.”

Verslaafd

Jaap had ooit een heel ander leven. “Ik was verslaafd, van mijn 17e tot mijn 21e. Ik kom niet uit een christelijke achtergrond en ik ben heel erg zoekend geweest. Daardoor ben ik in het occulte terechtgekomen. Ik draaide door en werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Toen ik er vier maanden later ontgoocheld uitkwam, ging ik anders naar de wereld kijken. Er kwam een punt dat ik dacht: ‘Dit alles kan niet vanzelf zo ontstaan zijn. Er moet een god zijn.’ Daar ben ik naar blijven zoeken. Ik ben meegenomen naar een kerk en dacht: ‘Ben je gek? Dit hebben we 2000 jaar geleden toch al gehad?’ Ik hoorde dat Jezus Christus voor onze zonden gestorven en opgestaan is en dat de duivel ons via de zonde kapot probeert te maken. Ik dacht: ‘Dat geloof ik nooit.’ Maar ik denk dat de mensen in die kerk voor me zijn blijven bidden. Het was het begin van de verandering die alles in mijn leven weer rechtop gezet heeft. Ondertussen ben ik bijna 33 jaar getrouwd met Karin, na Jezus het grootste geschenk van God in mijn leven, ik ben vader van drie prachtige kinderen en heb drie net zulke mooie kleinkinderen.”

Basis

Jaap wil cliënten van De Hoop graag bemoedigen: “God heeft een plan met je leven. De essentie van God is dat Hij goed is, dus zijn plan voor je leven is ook goed. Denk na over wat je zou willen met je leven en ga dat najagen. Voor mij heeft dat mijn leven verrijkt, maar dat kan niet zonder de basis: Jezus Christus en de Bijbel. Ik zie mijn bijdrage aan De Hoop ook in dat licht: de specifieke christelijke hulp wordt betaald uit fondsenwerving. Ik vind dat voor herstel het kennen van Jezus en zijn plan voor je leven onmisbaar is. Ik hoop dat mijn geld daarvoor dient: dat cliënten geestelijk toegerust worden om het ware leven te vinden.”

Bezoek de website van Jaap Lotstra