Tussenpersoon
Laurens vertelt: “Ik ben eigenaar van Kok Houtagenturen, dat inmiddels 46 jaar bestaat. We fungeren als tussenpersoon in de houthandel, timmer- en meubelindustrie. Zo verhandelen we onder andere spaanplaat, MDF en meubelonderdelen, maar ook houten spanten en CLT-platen. Dat zijn hele grote platen waarmee huizen gemaakt kunnen worden van massief hout. De spanten en de CLT-platen leveren wij aan de aannemerij. Hiermee worden woningen, kantoren en industriële gebouwen gerealiseerd. Dit doen wij met een team van vijftien personen. Het is een agentschap, dus we hebben niks op voorraad.”

“Oplossingen zoeken voor grote uitdagingen, dat is het allerleukste.”

Overname
Laurens nam het bedrijf over vanwege een minder leuke reden. “Ooit is mijn vader dit bedrijf begonnen in Rotterdam. Toen ik van school af kwam, was mijn vader ziek. Daarom heb ik het bedrijf zo’n 25 jaar geleden van hem overgenomen. Zo ben ik er na mijn schoolperiode direct ingerold.”

Leuke aspecten
Op de vraag wat de leuke aspecten zijn van het werk antwoordt Laurens: “Sowieso is de bouw altijd erg in beweging. Het is hollen of stilstaan. De bouw kent grote uitdagingen. En daar dan weer oplossingen voor zoeken, dat is het allerleukste. Het in de markt zetten van nieuwe producten geeft mij energie. Iets nieuws opzetten, afwachten of het aanslaat en er vervolgens iemand op zetten die het weer verder oppakt, zijn de leuke dingen van het werk. Daarnaast leveren wij enorm veel aan vaste klanten, waaronder houthandels, grote interieurbouwers en klanten in de meubelindustrie. We zitten niet in de partijenhandel, het zijn echt vaste relaties. Sommige klanten kopen hier zelfs al veertig jaar.”

Cycle for Hope
Hoe is Laurens in aanraking gekomen met het werk van De Hoop? “Een klant van ons, Verdouw Bouwproducten, deed mee aan een van de eerste edities van Cycle for Hope. Zij waren van plan een eigen team te vormen, maar kwamen mensen te kort. Op een dag werd ik gebeld door de directie: ‘Joh, Laurens, jij fietst toch ook? We hebben een leuke uitdaging’. Zo sprong ik dus een tijdje later op de fiets om mij samen met het team in te zetten voor dit mooie doel. Het jaar daarop hebben we zelf een team samengesteld om mee te doen aan Cycle for Hope, team Woudenberg. Iedereen in de kerk werd opgetrommeld, zelfs de dominee.”

Lees meer over Cycle for Hope

Betrokken als Zakenvriend
Na zijn deelname aan Cycle for Hope koos Laurens ervoor om Zakenvriend van De Hoop te worden. “Als bedrijf kies je op een gegeven moment een x-aantal doelen. Ik werd door mijn deelname aan Cycle for Hope erg enthousiast, ook door het spreken van oud-cliënten. Toen besloot ik Zakenvriend te worden.” Waarom kiest Laurens voor De Hoop? “Ik heb gelukkig geen verslaving meegemaakt in mijn directe omgeving. Van oorsprong ben ik een echte Rotterdammer, ik woonde vlak bij het centraal station. Daar heb ik in mijn jeugd veel verslaving om me heen gezien, dus ik weet goed hoe het kan zijn. Ik vind het mooi hoe De Hoop mensen aan de randen van de samenleving helpt het leven weer op de rit te krijgen. Ik ben dankbaar dat ik kan zeggen dat ik het goed heb. Daarom vind ik het extra belangrijk om ook eens aan de randen te kijken.”

"Ik ben dankbaar dat ik kan zeggen dat ik het goed heb. Daarom vind ik het extra belangrijk om ook eens aan de randen te kijken."

Betrokkenheid
Laurens: “Ik ben al lange tijd bij verschillende stichtingen betrokken geweest, maar het enthousiasme van De Hoop vind ik typerend. De mensen weten wie je bent en bellen regelmatig om te vragen hoe het gaat. Ik merk dat dat bij heel veel andere stichtingen wat lauwtjes is. Er wordt hier echt aandacht aan je besteed, de betrokkenheid is groot. Voor mij gaat het dan echt leven.”