Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid

De Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid geeft cliënten en oud-cliënten van De Hoop de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot ervaringsdeskundige. Zo kunnen ze hun eigen, vaak pijnlijke ervaringen inzetten om anderen te helpen.

 

"Bij alles wat mij teveel in bezit neemt, gaat er een rood lampje branden"

Lees het verhaal van Sergej

Zo ziet de Interne Opleiding eruit

Leertraject van 1 jaar
Een opleiding aan de Interne Opleidingsschool bestaat uit een leertraject van één jaar met interne coaching, training en een externe opleiding. Daarmee bouwt een (oud-)cliënt een portfolio op dat een goede startpositie geeft voor een vervolgstudie of betaalde baan in de zorg. Ook de zelfhulpgroepen van Stay Clean zijn onderdeel van het leertraject. Tijdens Intervisiegroepen wisselen de deelnemers van de Interne Opleidingsschool hun ervaringen uit en helpen ze elkaar om beter te worden in hun werk.

Stage en domeinen
De cliënten doen praktijkervaring op in de vorm van een stage bij één van de dertien domeinen binnen de Interne Opleidingsschool. Een voorbeeld van zo’n domein is Hope Alive. Hope Alive belt cliënten na die klaar zijn met hun behandeling, om te vragen hoe het met hen gaat. Ze krijgen de kans hun verhaal te doen. Hiermee wordt de kans op vereenzaming tegengegaan.  Op elk van de dertien domeinen geven oud-cliënten als senior leiding. Zij sturen het team aan en leggen verantwoording af aan de projectleider.

Geef jij cliënten de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot ervaringsdeskundige? Ondersteun dan de Interne Opleidingsschool Ervaringsdeskundigheid!

"Ik wil anderen behoeden voor wat ik heb gedaan"

Lees het verhaal van Ruud