“Dit is een veilige plek.” Twee keer per week komt Elfrieda (70) bij leerwerkbedrijf De Hoop Maatwerk. Enthousiast toont ze de kleurrijke rok die ze maakt van tweedehands stropdassen. “Hier kan ik iets doen met mijn creativiteit en ben ik onder de mensen. Anders word ik heel eenzaam.

Geef cliënten een waardevolle dagbesteding

"Zonder dagbesteding voel ik me nutteloos"

“Zonder dagbesteding voel ik me nutteloos. Wat moet ik thuis?” Elfrieda is een actieve vrouw. Ze werkt jarenlang als juf in het basisonderwijs tot ze last krijg van glaucoom, een ernstige oogaandoening. Plotseling moet ze stoppen met het werk waar ze zo van houdt. “Toen kwam ik in die mallemolen. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit.”

Ze verliest zicht in haar rechteroog. Ook haar linkeroog gaat achteruit, waardoor ze nu nauwelijks iets kan zien. “Het is heel pittig. Ik moest alles opnieuw leren. Bijvoorbeeld koken, naaien en ik moest leren lopen met een stok.” Wat haar situatie extra ingewikkeld maakt is dat haar man autisme heeft. “Onze sporen lopen niet gelijk. Hij kan niet invoelen hoe het voor mij is. Soms ben ik ontzettend verdrietig en voel ik me daar alleen in staan.” Al blijft haar situatie moeilijk, het helpt Elfrieda dat ze sinds afgelopen zomer bij Maatwerk terecht kan. “De sfeer is ontspannen. Je kunt doen wat bij je past en de begeleiders behandelen iedereen gelijkwaardig. Ze hebben oog en oor voor mijn situatie. Het is zo’n opluchting dat iemand mij echt ziet.”

Een christelijke identiteit

Maatwerk heeft een christelijke identiteit, maar iedereen is er welkom, christen of niet. Elfrieda: “Ik vecht mijn verdriet met de Heer uit. Als ik bij Hem mijn hart lucht, voel ik rust in mijn lichaam. De stress vermindert. Daarom vind ik het zo fijn dat we bij Maatwerk altijd beginnen met Bijbellezen en dat we met elkaar praten over het geloof. Het is niet verplicht, het wordt je niet opgelegd. Als je vragen hebt, is hier altijd iemand die erover kan vertellen. Hoe mooi is het als iemand die zoekende is zich gaat verdiepen in het geloof en uiteindelijk heel zijn leven verandert! Zulke dingen hebben eeuwigheidswaarde. Uiteindelijk is alles ons gegeven door de Vader. De boterham op mijn bord, maar ook ikzelf ben helemaal van Hem. In alle dingen probeer ik Gods grootheid en goedheid te zien.”

“De sfeer is ontspannen. Je kunt doen wat bij je past en de begeleiders behandelen iedereen gelijkwaardig. Ze hebben oog en oor voor mijn situatie."

Aan de slag met oude stropdassen

De projecten waar ze met veel plezier aan werkt, bedenkt Elfrieda zelf. Sinds kort maakt ze kleurrijke kussens, tassen en een rok van oude stropdassen. Ze gebruikt hiervoor speciale naalden met een open bovenkant, al vindt ze de term ‘blinde naalden’ verschrikkelijk confronterend. Ze krijgt bij haar projecten ook hulp van de begeleiding en de andere bezoekers. “Het is echt een leuke groep. Ik reis bijvoorbeeld samen met Piet heen en terug.” Ze grinnikt. “Dan zingt hij ‘Follow the leader!’ en loop ik achter hem aan naar buiten. Aan het eind van de dag kruipt Piet ook altijd over de grond om alle naalden op te rapen die ik heb laten vallen. Echt lief.”

 

De liefde en zorg die begeleiders elke dag uitdelen aan bezoekers maak jij mede mogelijk. Maatwerk is voor een groot deel afhankelijk van giften.