Wil je meer weten over verslaving en psychische problemen? Bezoek op donderdag 27 juni één van de seminars tijdens de Week van Hoop. Deze worden gegeven door zorgprofessionals van De Hoop.  Meld je nu aan!

Datum
Locatie
Dorp De Hoop, Provincialeweg 122, 3329 KP Dordrecht
Kosten
Toegang is gratis, wel is er een collecte.
Onderdeel van
Week van Hoop

Vanaf 19.30 uur staan de koffie en thee klaar. Om 20.00 uur start het programma. Rond 21.30 zijn de seminars afgelopen en sluiten we af met een hapje en een drankje, met de gelegenheid de sprekers te ontmoeten. Het is mogelijk om je in te schrijven voor één seminar. Hieronder kun je bekijken welke seminars er zijn.

Schrijf je in voor een seminar

De seminars

Seminar 1: De kerk, een plek voor iedereen – ook als er sprake is van verslaving of psychische problemen?
Door: Dirk de Boer, coördinator geestelijke verzorging bij De Hoop ggz, en Hanneke Schaap, bijzonder hoogleraar Klinische Godsdienstpsychologie aan de VU te Amsterdam en rector van het Kicg.

Ook in een kerkelijke gemeente komt het voor dat mensen te maken krijgen met verslaving of psychische problemen, in hun eigen leven of in dat van mensen heel dichtbij. Een kerkelijke gemeente is een thuis in alle omstandigheden. Tenminste, dat willen we zijn. Hoe breng je dat in de praktijk, hoe geef je deze kwetsbaarheid een plek? Samen willen we nadenken hoe we naast elkaar kunnen staan, juist in de kerk.

Seminar 2: Tieners en emoties
Door: Elise Polderman en Atie den Uil, beiden orthopedagoog bij de Kinder – en Jeugdpsychiatrie van De Hoop ggz

Als adolescent kun je zo boos zijn dat het lijkt of de hele wereld tegen je is, of zo de slappe lach hebben dat je er buikpijn van krijgt, oftewel de emoties gaan alle kanten op. Hoe komt dat nu? Maar ook, hoe ga je als ouder met die wisselende emoties om en hoe kun je je kind hierin begeleiden? In deze seminar willen wij jullie meenemen in de emotionele achtbaan waar tieners doorheen kunnen gaan. Emoties kunnen op en neer gaan als hoge golven en hoe leer je als tiener en ouders om hier niet door overspoeld te raken, maar over heen te ‘surfen’? We zullen stil staan bij wat de functie van emoties is, hoe het brein en lijf op emoties reageren, wat het effect van emoties is op de omgeving en hoe je als ouders om kan gaan met de (soms ingewikkelde, maar ook uitdagende) emoties van je tiener. Alle ouders of begeleiders van pubers, van harte welkom! We bieden volop ruimte om van elkaar te leren en vragen te stellen over je eigen situatie.

Seminar 3: Verslaving in je omgeving – thuis, kerk of werk. Wat kan je doen, wat juist niet?
Door Frans Koopmans (beleidsadviseur identiteit en verslavingsdeskundige bij De Hoop ggz) en Jan Teerds (Klinisch Psycholoog bij De Hoop ggz).

Verslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Tegelijk zijn er beschermende en uitlokkende (risico-) factoren die verslavingsgedrag remmen of juist stimuleren. Onder meer gemeenschappen kunnen bij het remmen van verslaving een belangrijke rol spelen. Het gaat dan om onderlinge betrokkenheid, stimuleren dat iemand hulp zoekt en een accepterende houding ten opzichte van psychische kwetsbaarheid versus een ferme houding tegenover verslaving en het gedrag wat daarbij komt. In dit seminar denken we met elkaar na over wat helpt en wat niet helpt bij verslaving. Ook de rol van geloof in relatie tot verslaving komt hierbij aan de orde.

Seminar 4: Verslaving en gebrokenheid
Door Carla Aantjes, verpleegkundig specialist bij De Hoop ggz

In het werk van De Hoop komen we veel mensen tegen die niet alleen met een verslaving kampen: psychische problemen spelen ook vaak een grote rol. Over welke psychische problemen gaat het dan? Welke combinaties van verslaving en psychische problemen komen vaak voor? Waarom komen ze vaak voor en wat is er eerst?

Hoe gaan we bij De Hoop samen met de cliënt op zoek naar de juiste weg om weer grip te krijgen op het leven en te groeien naar een nieuw leven? Onze verpleegkundig specialist en een ervaringsdeskundige nemen je deze avond mee in hun ervaring en geven informatie over psychiatrische ziektebeelden, verschillende verslavingen en de weg naar herstel.

Boekpresentatie: Van Leegte naar Liefde

’s Middags voorafgaand aan de seminars wordt een nieuw boek gepresenteerd ‘Van leegte naar liefde: over de macht van verslaving en de weg naar herstel’.

“Veel mensen zijn ergens aan verslaafd, bijvoorbeeld bevestiging, status, macht of bezit. Op allerlei manieren kunnen we compensatie zoeken voor een leegte die alleen God kan vervullen – eten en gamen, social media, alcohol, porno en aangepast gedrag. In het boek worden onderliggende behoeften en mechanismen bij verslaving besproken. Verder komt verslaving als psychiatrische problematiek aan de orde, net als het werken aan herstel.”

Dit boek is geschreven door verschillende collega’s betrokken bij De Hoop ggz en het KICG (Kennisinstituut Christelijke GGZ). Het boek is bedoeld als gids voor mensen die kampen met verslaving, hun omgeving en hulpverleners, juist ook in de kerkelijke context. Tijdens het seminarprogramma zal een aantal schrijvers van het boek een thema uit het boek behandelen. Van harte aanbevolen voor mensen die bij pastoraat betrokken zijn! Het boek is deze avond ook te koop.

Aanmelden voor een seminar

Lezen en bidden

Wil je lezen hoe God levens van cliënten verandert en wil je op de hoogte blijven van onze acties en evenementen? Schrijf je dan gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar mensen die voor ons werk en de cliënten willen bidden. Onze gebedsbrief verschijnt ook één keer per maand. Hierin staan actuele punten voor cliënten en projecten. Doe mee en schrijf je in!