Getuigenis van het Promoteam

Vermoeid en belast gaat Tomas van der Kamp op aanraden van zijn vader naar de EO Jongerendag. Daar praat hij met leden van Promoteam De Hoop (ex-verslaafden van De Hoop). Zij bidden voor hem en Tomas leeft helemaal op. Drie jaar later, vlak voor zijn vaders verjaardag, overlijdt Tomas bij een aanrijding met een trekker.

Op zijn zestiende kreeg Tomas van der Kamp een pistool tegen zijn hoofd gedrukt. Zomaar. “Schiet dan,” zegt hij tegen zijn belager. “En snel een beetje, want ik moet weer verder.” Al krijgt Tomas van deze gebeurtenis een flinke knauw, het doet hem wel beseffen: ik ben niet bang te krijgen. Na de middelbare school gaat hij dan ook de beveiliging in.

Helpen bij reanimatie
Het is juni, 2011. Tomas van der Kamp, dan 24 jaar oud, zit niet zo lekker in zijn vel. Hij raakt als coördinator van een groep beveiligers – met zo’n V op de jas – betrokken bij de reanimatie van een supporter tijdens een voetbalwedstrijd van de Friese voetbalclub SC Cambuur-Leeuwarden. Tomas heeft EHBO en helpt bij het reanimeren, terwijl hij als beveiliger officieel op zijn post had moeten blijven. “Half Leeuwarden viel over hem heen,” vertelt vader Sible in zijn tussenwoning in Leeuwarden. Om hem heen zitten moeder Elisabeth, oudste broer Gosse en Tomas’ vriendin Marijna.

Tomas krijgt een brief thuis en is niet meer welkom bij Cambuur. Hij krijgt het niet rondgebreid in zijn hoofd en raakt in een neerwaartse spiraal, ook qua geloof. Aan vader Sible, een diepgelovig man met wie hij een warme band heeft, vraagt Tomas om raad. Sible zei: “Ga naar de EO Jongerendag, daar is God”.

Gesprek met ex-verslaafden van De Hoop
Tomas gaat. Doelgericht als hij is, loopt hij regelrecht af op de eerste kraam die hij tegenkomt: die van De Hoop. “Ik zoek God,” zegt hij. Een groepje mensen die net zijn afgekickt en voor het eerst namens De Hoop op pad zijn, praten met Tomas en bidden voor hem. Dat lijkt de sleutel. Huppelend maakt hij de rest van de EO Jongerendag mee. Sible: “Toen Tomas thuiskwam, leek het alsof hij herboren was. Ik had een briefje in zijn Bijbel gevonden: God, waarom zoekt U mij niet? Ik zoek U wel; dat zoeken was nu over. De muziek van Michael W. Smith vond hij prachtig, en ook dat liedje van de rivier: Al mijn zonden, al mijn zorgen. Sindsdien wilde hij als vrijwilliger alles voor de EO Jongerendag doen. Als een donderslag bij heldere hemel veranderden ook de omstandigheden: hij kreeg zijn baan weer terug en was weer welkom bij Cambuur.”

Verblind door trekker
Op 7 november 2013 gaat Tomas op weg om een scooter te kopen. “Doe voorzichtig” drukt Sible hem op het hart. Tomas zwaait nog vier keer naar zijn vader, net als altijd. “Dag, papa.” Als Tomas de scooter heeft gehaald, slaat op de terugweg – het is dan al donker – het noodlot toe. “Hij reed goed langs de kant,” vertelt Sible geëmotioneerd, “en op de beelden van een tankstation is te zien dat hij zijn lichten aan had; Tomas controleerde alles! Die avond stonden twee agenten aan de deur: “Je zoon is overleden”. BAM. Een trekker reed hem tegemoet. Tomas raakte verblind en de trekker raakte hem. Sinds die tijd heb ik vele demonen aan m’n bed gehad die zeggen: je had hem kunnen redden als je die scooter zelf was gaan halen. Die trekker had uit kunnen wijken, maar deed dat niet. De rechter gaat daar nog een uitspraak over doen, maar ik ben te emotioneel om daar bij te zijn.”

“Leef je geloof”-pen
“Als ik huil om Tomas, raakt God me aan – totdat mijn tranen droog zijn. Dat Tomas kort geleden bij de EO Jongerendag tot een levend geloof is gekomen, troost me. Ik heb hem los kunnen laten in het geloof dat God voor hem zorgt. Maar voor mij staat de klok sindsdien stil.” Elisabeth: “Hij gaat ermee naar bed, en staat er mee op. Het heeft hem kapot gemaakt; hij komt alleen nog buiten om naar de psycholoog te gaan. Ikzelf probeer bezig te blijven, anders raakt het me te veel.” Sible: “Na een tijd kregen we Tomas’ tas, vol modder. Daar zat een pen in met “Leef je geloof” erop. Tomas kon daar niet zonder. Met dat ik die pen terugkreeg, leek het alsof Tomas zei: papa, stop er niet mee. Ik heb het geloof gevonden, nu geef ik het aan jou. Maar ik dacht: ik wil niet die pen terug, ik wil jou terug, jongen.”

Tomas is overleden na een ontmoeting met God. Dat is voor Promoteam De Hoop een motivatie om dit belangrijke werk voort te zetten. Laten we de kracht van ons getuigenis niet onderschatten!

 

 

Ga heen en onderwijs alle volken. (Mattheüs 28 vers 19)